Tuesday, April 16, 2024
Jurnalism corect


SURSE: Percheziții DIICOT la IPJ Caraș-Severin / Prefectul în funcție al județului, în vizorul procurorilor

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 4 decembrie 2019 Etichete: ,

Procurorii DIICOT au descins la o instituție din județul Caraș-Severin. Potrivit unor surse mainnews.ro, este vorba despre IPJ Caraș-Severin. Vizat este șeful Serviciului de Arme, Explozibil și Substanțe Periculoase din cadrul instituției, dar și fostul primar al orașului Bocșa, Pascu Patriciu Mirel, și prefectul în funcție al Județului Caraș-Severin, Lupu Matei.

Lupu Matei este acuzat de abuz în serviciu și de instigare la infracțiune de abuz în serviciu. Acesta a determinat lucrători din cadrul IPJ Caraș-Severin- Serviciul Arme, Explozibil și Substanțe Periculoase să își încalce atribuțiile de serviciu.

Știre inițială

Autoritățile fac cercetări în cadrul unui dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, luare de mită, dare de mită, trafic de influență, cumpărare de influență, abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, mărturie mincinoasă și divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice.

Potrivit procurorilor, la nivelul județului, în anul 2017, s-a format un grup infracțional organizat din șeful Serviciului de Arme, Explozibil și Substanțe Periculoase din cadrul IPJ Caraș-Severin, precum și administratorul și angajatul unei societăți comerciale autorizate în domeniul armelor și munițiilor. Potrivit unor surse, administratorul firmei a fost jandarm iar angajatul firmei este fost polițist, ieșit la pensie.

Inițial, membrii grupului infracțional organizat au obținut beneficii materiale de la persoane care intenționau să aibă autorizația de procurare a unei arme. Concret, reprezentanții societății comerciale autorizate în domeniul armelor și al munițiilor, în baza legii, organizau cursuri de instruire teoretică și practică, la finalizarea cărora, cursanții susțineau un examen în fața unei comisii formate din polițiști specializați.

În urma promovării examenului, cursanților li se elibera un certificat de absolvire, care stătea la baza eliberării autorizației de procurare a unei arme. În realitate, cei doi reprezentanți ai societății nu susțineau cursurile și atestau în mod fictiv prezența cursanților la ore.

Potrivit unor surse, pericolul social concret este cu atât mai mare cu cât absolvenții cursului puteau să solicite fie o armă neletală, dar și o armă letală, iar utilizarea în mod neadecvat unei asemenea arme poate provoca consecințe grave pentru siguranța personală a cetățenilor.

Ulterior, o a doua modalitate de acțiune a grupului viza favorizarea unor persoane cu funcții importante, care dețineau deja arme și care săvârșeau diverse infracțiuni sau contravenții la regimul armelor și munițiilor.

În acest sens, la grup au aderat două persoane cu funcții care au săvârșit infracțiuni și contravenții la regimul armelor și munițiilor, fiind protejați de ceilalți membri ai grupului pentru a nu răspunde penal sau contravențional prin tergiversarea cercetărilor în dosare penale, falsificarea unor înscrisuri ale societății comerciale autorizate sau neaplicarea unor sancțiuni complementare (anularea sau suspendarea dreptului de deținere a armelor).

Inquam Photos/ Alexandru Busca

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com