Sunday, August 14, 2022
Jurnalism corect


SURSE Felix Bănilă, cu demisia pe masă

By Robert Madaianu , in Justitie Stirile zilei , at 1 octombrie 2019 Etichete: , , , ,

Potrivit unor surse, Felix Bănilă se pregătește să își înainteze demisia. Marți, seful DIICOT s-a întâlnit cu ministrul Justișiei Ana Birchall, procurorul general Bogdan Licu și cu procurorii din CSM.

Update 17.00: Potrivit unor surse, deși decizia lui Felix Bănilă de a-și da demisia ar fi fost luată după întâlnirile menționate, procurorul șef al DIICOT ia în calcul și rămânerea în funcție.

Klaus Iohannis: „Îi cer domnului Bănilă să își înainteze imediat demisia”

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat, luni seara, că procurorul șef al DIICOT trebuie sa își dea demisia imediat ca urmare a evoluției cercetărilor efectuate în cazul de la Caracal.

„Astăzi nu mă refer doar la Guvern. Mă refer și la conducerea DIICOT, instituție a cărei implicare în cazul Caracal ar fi trebuit să aducă un plus de profesionalism și credibilitate. Doar că, sub conducerea domnului Bănilă, acest lucru nu s-a întâmplat, iar ancheta continuă să genereze semne de întrebare majore. Modul în care s-au desfășurat lucrurile până acum nu face decât să ridice suspiciuni și să accentueze lipsa de încredere a oamenilor în autorități, iar o astfel de abordare nu poate duce decât la rezultate proaste.

Așadar, îi cer domnului Felix Bănilă, procuror șef la DIICOT, să își înainteze imediat demisia din funcția de procuror șef al DIICOT. Este imperativ ca greșelile din ultimele săptămâni să fie asumate cu responsabilitate și este nevoie de o schimbare la acest nivel, pentru a recredibiliza această instituție”, a declarat Klaus Iohannis

Klaus Iohannis l-a numit, în 2018, pe Felix Bănilă la șefia Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, la propunerea fostului ministru Tudorel Toader.

Felix Bănilă: Activitatea DIICOT nu se rezumă numai la cazul Caracal

Procurorul-șef DIICOT, Felix Bănilă, a anunțat prin intermediul unui comunicat de presă că va trata „cu maximă seriozitate” cererea de demisie venită din partea președintelui Klaus Iohannis. Bănilă a anunțat că va discuta cu colegii său, cu șeful ierarhic, și cu cei implicați în numirea procurorului-șef al DIICOT.

„Demisia este un act unilateral de voința, dar sunt împrejurări in care aceasta ar putea reprezenta expresia unui om laș și poate chiar lipsit de responsabilitate. Vă asigur că în cazul meu, nu se va întâmpla așa.

Fiind solicitată de Președintele în funcție al României, desigur că ea trebuie tratată cu maximă seriozitate, ceea ce voi și face, în mod neîntârziat. Așa că, voi culege opiniile colegilor mei, ale șefului ierarhic și al celor implicați în actul numirii procurorului șef al DIICOT, după care voi aduce la cunoștință publică rezultatul deciziei luate.

Instituțiile sunt formate din oameni, însă demisia șefului DIICOT, mai ales în astfel de împrejurări, poate avea consecințe deosebite, până la instabilitate, iar eu nu pot concepe că așa ceva ar fi de dorit, într-o țară membră a UE și a NATO, aflată la frontiera acestora.

Activitatea DIICOT nu se rezumă numai la cazul Caracal și de aceea, vreau să vă asigur despre faptul că demisia șefului DIICOT, dacă aceasta se va produce, va fi rezultatul unui amplu proces cognitiv și nu doar expresia unei simple porniri instinctuale, golită de importanța funcției, de care, de altfel, sunt pe deplin conștient”, se arată în comunicatul trimis de DIICOT”, a mai spus Felix Bănilă.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com