Wednesday, February 28, 2024
Jurnalism corect


Subiecte fictive la Bacalaureat vândute pe internet cu 100 de lei. Banii erau încasați dar victimele erau înșelate

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 6 iulie 2020 Etichete: , , , ,

Mai multe persoane au devenit victimele unui bărbat de 22 de ani din Buzău care vindea subiecte fictive la Bacalaureat pe internet. Acesta ar fi creat o pagină web pe care vindea presupuse subiecte pentru examen, încasa banii de la elevi după care întrerupea legătura cu aceștia. Polițiștii Direcției de Investigații Criminale s-au sesizat din oficiu.

Pe un așa-zis subiect de examen, bărbatul încasa suma de 100 de lei. După ce primea banii, acesta întrerupea legătura cu victimele.

“Un bărbat din Buzău, bănuit că ar fi creat o pagină web pe care vindea subiecte despre care pretindea că ar urma să fie date la examenul de Bacalaureat din acest an, a fost depistat de polițiști. După efectuarea plății anticipate pentru subiecte, bărbatul întrerupea legătura cu victimele.  În luna iunie 2020, în urma unui incident cibernetic, polițiștii Direcției de Investigații Criminale din cadrul Poliției Române s-au sesizat din  oficiu cu privire la săvârșirea unei infracțiuni de tentativă la fraudă informatică. Astfel, a fost documentată activitatea infracțională unei persoane bănuite că, folosind o platformă care oferă servicii gratuite de creare a site-urilor web, ar fi creat o pagină web unde ar fi oferit spre vânzare, în schimbul a 100 de lei pentru fiecare materie, subiecte despre care pretindea că ar fi urmat să fie date la examenul de Bacalaureat 2020. Persoana în cauză este bănuită că ar fi modificat în mod repetat o altă pagină publică la care utilizatorii pot contribui cu informații referitoare la examenul de Bacalaureat, prin introducerea în cuprinsul acesteia a unui link spre site-ul său, cu scopul de a crea confuzie și a induce în eroare victimele”, arată IGPR într-un comunicat de presă.

Bărbatul de 22 de ani din Buzău a fost identificat. În urma perchezițiilor de la domiciliul său au fost ridicate mai multe echipamente I.T. și terminale mobile folosite probabil în activitatea infracțională.

“În urma investigațiilor desfășurate, a fost identificat principalul suspect, un bărbat, de 22 de ani, din Buzău. De asemenea, a fost identificată și o victimă, de 19 ani, din județul Prahova, activitatea de identificare a tuturor victimelor fiind în desfășurare”, mai arată sursa citată.

Bărbatul a fost  prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, acesta fiind  cercetat sub control judiciar. Polițiștii Direcției de Investigații Criminale continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fraudă informatică.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com