Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


SUA continuă să acuze Federația Rusă că ar pregăti o invazie în Ucraina / Un conflict militar ar duce la moartea a 50.000 de civili

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 6 februarie 2022

Federația Rusă ar fi masat la granița cu Ucraina 70% din capacitatea militară necesară unei invazii, ce ar putea duce la căderea capitalei Kiev în decurs de câteva zile și ar putea provoca moartea a aproximativ 25.000 – 50.000 de civili, sunt avertismentele lansate de oficiali ai Statelor Unite ale Americii, relatează Reuters.

Numărul grupurilor tactice de batalioane rusești masate la granița cu Ucraina a crescut în ultimele 2 săptămâni, de la 60, la 83, iar rușii ar avea pregătiți peste 100.000 de soldați, au declarat surse anonime din cadrul Administrației Biden.

O eventuală invazie a Ucrainei ar urma să vină după 15 februarie, când condițiile meteo, în special înghețul, ar crea premise favorabile pentru Armata Rusiei.

Oficialii SUA au avertizat că orașul Kiev, capitala Ucrainei, ar urma să fie capturat în doar 2 zile, iar conflictul militar ar provoca 50.000 de decese în rândul civililor și alte maximum 25.000 de decese în rândul militarilor ucraineni.

Totodată, posibila invazie ar provoca un nou val de migrări în Europa. SUA estimează că milioane de persoane ar urma să părăsească Ucraina, în cazul unui conflict.

Deșii oficialii SUA susțin că există cât mai multe date ce ar sugera că Federația Rusă va invada Ucraina, aceștia au menționat că Vladimir Putin nu ar fi luat o decizie în acest sens și încă analizează alte scenarii.

Context

Pe fondul tensiunilor de la granița Ucrainei cu Federația Rusă, la finalul anului 2021, oficialii de la Moscova au publicat un set de cerințe pentru securitatea Europei, care ar urma să reintroducă regiunea în era sferelor de influență.

Deși Aliații au respins din start o parte dintre garanțiile cerute de Moscova, ce țin de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și a statelor din Europa, SUA și Uniunea Europeană au acordat un răspuns scris la toate cerințele Rusiei.

Pentru cetățenii ucraineni, „primăvara rusă” din 2014, când Moscova a ocupat Crimeea și o parte din regiunile Donetsk (inclusiv orașul ce poartă numele regiunii) și Lugansk, a fost începutul unui război care încă e departe de a se fi terminat. Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) raportează aproape zilnic încălcări ale armistițiului în Estul Ucrainei.

SUA a decis, la începutul săptămânii, că va trimite aproximativ 3.000 de trupe în România, Polonia și Germania. Astfel, 1.000 de militari care, în acest moment, se află în Germania, vor fi mutați în țara noastră, în „zilele următoare”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a denunțat desfășurarea de trupe americane, într-o conferință de presă.

Este evident că nu sunt decizii care vizează detensionarea situației, ci, dimpotrivă, sunt acțiuni care duc la escaladarea tensiunii. Facem apel constant la omologii noștri americani să nu mai amplifice tensiunile pe continentul european. Din păcate, americanii continuă să facă acest lucru”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de Reuters.

În timp ce SUA continuă să acuze Federația Rusă că încearcă să găsească pretexte pentru o posibilă invazie în Ucraina, iar Ursula von der Leyen a anunțat că Uniunea Europeană a pregătit un pachet de sancțiuni „robuste” la adresa oficialilor de la Moscova, Vladimir Putin și președintele Chinei, Xi Jinping, s-au întâlnit vineri, în deschiderea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing, unde au lansat noi critici la adresa SUA.

Președinții Rusiei și Chinei au precizat, atunci, într-o declarație de presă comună, că cele două țări se susțin reciproc în ceea ce privește politica externă, au denunțat ceea ce susțin că ar fi influența negativă a SUA în Europa și Asia și s-au poziționat împotriva expansiunii NATO.

Sursă foto: INQUAM Photos / florin cornel

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *