Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


STUDIU: Românii, printre cei mai muncitori europeni. Care sunt țările cu cele mai puține ore de muncă pe săptămână

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 22 octombrie 2024 Etichete: , ,

Conform datelor recente publicate de Eurostat, România se numără printre țările europene cu cele mai multe ore de muncă săptămânale, românii lucrând în medie peste 40 de ore. O hartă realizată de VisualCapitalist evidențiază diferențele în ceea ce privește numărul mediu de ore lucrate săptămânal de cetățenii europeni, pe fiecare țară, conform datelor din Sondajul Forței de Muncă realizat de Eurostat în 2023. România și Grecia conduc în topul țărilor din Uniunea Europeană, cu o medie de aproximativ 40 de ore de lucru săptămânal.

Pe de altă parte, în țările vest-europene, unde economia este mai dezvoltată, săptămâna de lucru este considerabil mai scurtă. De exemplu, în Germania, angajații lucrează doar 34 de ore pe săptămână, în timp ce în Franța, Spania și Italia media este de 36 de ore. Olanda se evidențiază cu cea mai scurtă săptămână de lucru din Europa, având în medie doar 32 de ore lucrate săptămânal.

În afara Uniunii Europene, săptămânile de muncă sunt și mai lungi. Angajații din Turcia lucrează în medie 44 de ore pe săptămână, în timp ce în Serbia se înregistrează 42 de ore, iar în Bosnia și Herțegovina 41 de ore săptămânal.

În țările din Europa de Est și Balcani, tendința este similară, cu program de muncă mai lung. După România, care se apropie de 40 de ore, urmează Bulgaria și Polonia, unde media săptămânală este de 39 de ore. De asemenea, în Ungaria, Slovenia, Slovacia și Cehia, angajații lucrează aproximativ 38 de ore pe săptămână.

Aceste date reflectă un contrast puternic între țările estice și cele vestice, în ceea ce privește echilibrul dintre muncă și timpul liber.

foto: pixabay

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW