Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Stoltenberg: Atacarea civililor este o crimă de război. Trebuie să ne asigurăm că acest conflict nu se va extinde

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 8 martie 2022

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avut marți, 8 martie, cu președintele Letoniei, Egils Levits, o discuție despre „invazia brutală” a Rusiei în Ucraina și despre implicațiile acesteia pentru securitate.

El a declarat ulterior că, în ciuda faptului că cetățenii și forțele armate ucrainene au inspirat lumea cu curajul lor, „asaltul președintelui Vladimir Putin continuă, iar impactul umanitar este devastator”.

„Mulți civili au fost uciși sau răniți, iar 2 milioane de oameni au fugit din Ucraina. Este criza refugiaților cu cea mai rapidă creștere din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Există informații foarte credibile privind civili asupra cărora s-au tras focuri de armă, în timp ce încercau să evacueze orașele. Țintirea civililor este o crimă de război și este total inacceptabil. Avem nevoie de coridoare umanitare reale, care să fie pe deplin respectate”, a declarat șeful NATO marți, 8 martie.

CITEȘTE AICI LIVE Războiul de la granița României / Ministrul ucrainean al Apărării: Rușii trag asupra coridoarelor umanitare prin care civilii încearcă să scape

Oficialul a mai subliniat că acest conflict nu trebuie să se extindă dincolo de Ucraina.

„Rusia a fost lovită de sancțiuni severe și fără precedent. Este izolată aproape total la nivel mondial. Aliații ajută Ucraina să își susțină dreptul fundamental la autoapărare, trimițând sprijin de miliarde de euro și deschizându-și granițele pentru refugiați și oferindu-le ajutor.

Suferința pe care o vedem acum în Ucraina este îngrozitoare. Ne afectează pe toți. Avem responsabilitatea de a ne asigura că acest conflict nu escaladează și nu se extinde dincolo de Ucraina. Acest lucru ar fi și mai periculos, distructiv și chiar mai mortal. Situația ar putea scăpa de sub control”, a explicat el.

Stoltenberg „NATO și-a consolidat semnificativ prezența în partea estică a Alianței. Avem 130 de avioane cu reacție în stare de alertă maximă, peste 200 de nave pregătite și mii de trupe suplimentare în regiune”, a adăugat acesta.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *