Statele Unite cer americanilor să plece de îndată din Ucraina
Ambasada Statelor Unite ale Americii în Kiev îi îndeamnă pe cetățenii americani aflați în Ucraina să ia în considerare posibilitatea de a pleca imediat din această țară, în contextul tensiunilor de la granița cu Rusia.
„Situația de securitate din Ucraina continuă să fie imprevizibilă din cauza amenințării sporite a unei acțiuni militare rusești și se poate deteriora în scurt timp. Ambasada SUA îi îndeamnă pe cetățenii americani aflați în Ucraina să ia în considerare posibilitatea de a pleca acum din țară, folosind mijloace de transport comerciale sau alte opțiuni de transport private disponibile.
Cetățenii americani care doresc să părăsească Ucraina au în prezent mai multe opțiuni prin intermediul zborurilor comerciale de pe toate aeroporturile internaționale ucrainene”, se arată într-un comunicat al ambasadei.
Totodată, ambasada oferă sprijin cetățenilor care întâmpină dificultăți în asigurarea unui zbor spre SUA. În plus, oferă „împrumuturi de repatriere pentru cetățenii americani care nu își pot permite în acest moment să cumpere un bilet comercial către Statele Unite”.
În fine, americanii care intenționează să rămână în Ucraina sunt rugați să completeze un formular online pentru a putea comunica mai bine cu Departamentul de Stat.
Context
Din punct de vedere diplomatic, tensiunile dintre Federația Rusă și Ucraina au crescut treptat pe parcursul anului 2021. Informațiile prezentate de mass-media occidentală și de autoritățile de la Kiev arată că rușii au peste 100.000 de trupe la graniță, ce ar aștepta „undă verde” din partea Kremlin-ului pentru o invazie ce ar urma să vină undeva la jumătatea lunii ianuarie – începutul lunii februarie, în 2022.
Doar că în Ucraina, situația este diferită. Pentru cetățenii ucraineni, „primăvara rusă” din 2014, când Moscova a ocupat Crimeea și o parte din regiunile Donetsk (inclusiv orașul ce poartă numele regiunii) și Lugansk, a fost începutul unui război care încă e departe de a se fi terminat. Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) raportează aproape zilnic încălcări ale armistițiului în Estul Ucrainei.
La finalul anului 2021, oficialii de la Moscova au publicat un set de cerințe pentru securitatea Europei, care ar urma să reintroducă regiunea în era sferelor de influență:
- Încetarea extinderii NATO în Estul Europei și demersurilor pentru aderarea Ucrainei la Alianță;
- Să nu mai aducă trupe și arme suplimentare în țările care nu erau membre NATO în anul 1997, decât în situații excepționale, cu acordul Rusiei și al membrilor NATO (menționăm că nicio țară din Estul Europei nu era membru NATO în 1997, inclusiv România); Să renunțe la orice activitate militară NATO în Ucraina, Estul Europei, zona Munților Caucaz și Asia Centrală;
- Exercițiile militare să fie desfășurate cu participarea unei singure brigăzi militare și într-o zonă agreată și de Rusia;
- Să confirme că Rusia și SUA nu sunt adversari și să se pună de acord pentru rezolvarea pașnică a tuturor conflictelor;
- Să fie de acord că nici Rusia, nici SUA, nu pot trimite rachete nucleare în afara teritoriului lor național;
- Să fie create linii de contact direct, în caz de urgență;
- Să nu creeze condiții ce ar putea fi percepute drept amenințare de către cealaltă parte;
Anul 2022 a început cu o serie de întâlniri diplomatice pe axa Washington-Moscova-Bruxelles, la care au participat reprezentanți ai SUA, Federației Ruse și ai NATO. Discuțiile s-au axat, în principal, pe cerințele Rusiei. Prima a avut loc la Geneva, între SUA și Federația Rusă, urmată de alte două Summit-uri, unul în cadrul NATO și altul în cadrul OSCE, pe 12, respectiv 13 ianuarie.
Deși Aliații au respins din start o parte dintre garanțiile cerute de Moscova, ce țin de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și a statelor din Europa, SUA și Uniunea Europeană au transmis că vor răspunde în scris la toate cerințele Rusiei.
Totodată, SUA și UE pregătesc o serie de sancțiuni ce ar urma să fie aplicate Federației Ruse în cazul în care invadează Ucraina. Printre acestea se numără decuplarea băncilor ruse din sistemul SWIFT, folosit la nivel global pentru comunicarea interbancară, sau sancțiuni ce vizează gazoductul Nord Stream 2.
NATO a anunțat, luni, că țările membre ale Alianței Nord-Atlantice urmează să trimită avioane și nave în Estul Europei, pentru a consolida regiunea, în fața amenințărilor legate de o posibilă invazie a Federației Ruse în Ucraina. Dar Alianța Nord-Atlantică și SUA exclud o posibilă implicare militară directă în Ucraina, decât în cazul în care una dintre țările aliate este atacată.
În tot acest timp, oficialii de la Moscova infirmă orice zvon legat de un posibil conflict militar și dau vina pe oficialii SUA și NATO că ar adânci criza din Estul Europei.
Foto: Pixabay
Comentarii
[…] Statele Unite cer americanilor să plece de îndată din Ucraina […]