Wednesday, July 3, 2024
Jurnalism corect


Statele UE convin asupra unor tarife prohibitve pentru importurile de cereale din Rusia

By Preda Maria , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 30 mai 2024 Etichete: , ,

Statele UE au convenit joi să impună taxe „prohibitive” asupra importurile de cereale din Rusia, în încercarea de a tăia veniturile Moscovei pentru războiul din Ucraina. 

Uniunea Europeană a lovit Rusia cu mai multe tranșe de sancțiuni pentru a provoca pagube în visteria de război a Kremlinului după invazia sa totală în Ucraina în 2022.

Cea mai recentă măsură va „aborda exporturile ilegale rusești de cereale furate din Ucraina pe piețele UE”, a declarat comisarul european pentru comerț, Valdis Dombrovskis, pe rețelele de socializare.

Tarifele vor fi aplicate, de asemenea, produselor din Belarus, care a servit drept punct de plecare pentru atacul Rusiei asupra Ucrainei.

Dar tarifele nu se vor aplica cerealelor rusești care tranzitează UE către țări din afara blocului comunitar, pentru a se asigura că aprovizionarea cu alimente pentru alte părți, în special Africa și Asia, nu va fi afectată. Livrările de îngrășăminte rusești nu au fost vizate.

Comisia Europeană a propus această măsură în luna martie. În conformitate cu normele Organizației Mondiale a Comerțului, aproape toate cerealele rusești au fost scutite până acum de taxele de import ale UE.

Importuri în creștere

Importurile agricole rusești în UE au explodat în 2023. În anul precedent, Rusia a exportat în UE 4,2 milioane de tone de cereale și produse agricole conexe, în valoare totală de 1,3 miliarde de euro. Cantitatea acestora a crescut de la 960.000 de tone în 2022, la 1,5 milioane de tone anul trecut, după o creștere a producției rusești.

În ciuda cifrelor, acestea cuprind doar o parte foarte mică din oferta UE de astfel de produse, aproximativ un procent din piața europeană.

În contrast puternic, furnizorii interni asigură 300 de milioane de tone anual.

UE a abordat acțiunile punitive împotriva sectorului agricol sau al îngrășămintelor din Rusia cu mare prudență, temându-se de orice măsuri care ar putea afecta piața mondială a cerealelor, precum și securitatea alimentară în Africa și Asia.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a plâns liderilor UE la începutul acestui an, susținând că nu este corect ca cerealele rusești să aibă acces nelimitat pe piețele lor, în timp ce importurile ucrainene sunt limitate.

La momentul respectiv, Rusia a avertizat împotriva tarifelor. „Consumatorii din Europa ar avea cu siguranță de suferit”, a declarat în martie purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Sursă foto: Pixabay

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW