Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Spitalele regionale, încotro?

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 27 august 2021

Pandemia de COVID-19 a demonstrat, dacă mai era cazul, necesitatea investițiilor majore în infrastructura spitalicească. Construirea a trei spitale regionale – Cluj, Craiova și Iași -, asumată prin programul de guvernare al coaliției PNL, USR PLUS și UDMR, ar reprezenta o adevărată gură de oxigen pentru sistemul de sănătate. 

Chiar dacă Guvernul a rezolvat parțial problema finanțării prin intermediul unui mix de fonduri (Programul Operațional Regional 2014 – 2020, Programul Operațional Sănătate 2021 – 2027, împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții și bugetul de stat) modul în care Ministerul Sănătății derulează cele trei proiecte nu este dătător de speranțe.

Întârzieri majore la licitații

La sfârșitul anului 2019 și începutul anului 2020 Ministerul Sănătății a lansat trei licitații, pe baza studiilor de fezabilitate deja finalizate, pentru realizarea proiectelor tehnice necesare construirii spitalelor regionale. După aproape doi ani, nici măcar una dintre cele trei proceduri de achiziție nu a fost finalizată.

Prima fost lansată licitația pentru proiectarea Spitalului Regional Iași, pe 6 decembrie 2019, valoarea estimată a contractului fiind de 63,8 milioane lei fără TVA. Zece firme s-au înscris la această procedură, ofertele lor urmând să fie evaluate, spune Ministerul Sănătății, până pe 30 septembrie.

Pe 9 ianuarie 2020 a fost lansată licitația pentru proiectarea Spitalului Regional Cluj. La fel ca prima licitație, și aceasta se află în faza evaluării ofertelor, 13 la număr, sub aspect tehnic și financiar. Ministerul Sănătății promite că va desemna un câștigător până pe 21 decembrie 2021.

Licitația pentru proiectarea Spitalului Regional Craiova, pentru care ministerul alocă 76,8 milioane lei fără TVA, a fost ultima lansată dintre cele trei, pe 28 aprilie 2020. Cum era de așteptat, această procedură este și cea mai întârziată, fiind abia în faza evaluării candidaturilor, care ar urma să se termine până pe 30 septembrie.

Chiar și așa, nu există absolut nicio garanție că termenele anunțate de Ministerul Sănătății nu vor fi prelungite, așa cum s-a mai întâmplat, sau că nu se vor depune contestații în instanță, fapt ce ar întârzia semnarea contractelor.

Când ar putea fi finalizate cele trei spitale regionale?

La această întrebare am primit un răspuns oficial chiar din partea Ministerului Sănătății: septembrie 2026 – Iași, noiembrie 2026 – Cluj și decembrie 2026 – Craiova. Adevărata întrebare care se pune este cât de fezabile sunt aceste termene. În ritmul actual șansele ca serviciile de proiectare pentru unul dintre cele trei spitale să fie contractate în acest an sunt extrem de mici, chiar dacă nu vor fi depuse contestații. Termenele pentru finalizarea proiectelor tehnice sunt de un an, ceea ce ar însemna că, într-un scenariu foarte optimist, documentația și avizele vor fi predate în prima parte a anului 2023.

Urmează elaborarea caietelor de sarcini, care ar trebui să dureze, conform Ministerului Sănătății, trei luni, ceea ce înseamnă că, teoretic, ar putea fi lansate licitațiile pentru lucrări în prima jumătate a anului 2023.

Ținând cont de experiența nefasta a licitațiilor pentru proiectare, este greu de crezut că Ministerul Sănătății va putea derula rapid proceduri de achiziție mult mai complexe, așa cum sunt cele pentru contractarea lucrărilor. În cel mai bun caz, primele lucrări ar putea începe înainte de alegerile parlamentare din toamna anului 2024. În condițiile în care termenele pentru construire sunt de 3-4 ani, spitalele regionale ar putea fi finalizate în perioada 2027-2028.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW