Sunday, July 7, 2024
Jurnalism corect


Sondaj prezentat de Antena 3, după ce Gabriela Firea și-a anunțat candidatura la Primăria Capitalei. Popescu Piedone, la mare distanță în spatele lui Nicușor Dan

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 26 aprilie 2024 Etichete: , , ,

Antena 3 a prezentat un sondaj de opinie, după ce medicul Cătălin Cîrstoiu a fost înlocuit cu Gabriela Firea (PSD) și Sebastian Burduja (PNL) în cursa pentru Primăria Capitalei, în care Nicușor Dan s-ar afla pe primul, cu un avans mare în fața lui Cristian Popescu Piedone (PUSL). 

În ceea ce privește intenția de vot, Nicușor Dan ocupă prima poziție, cu un scor de 37%, în timp ce Cristian Popescu Piedone se situează pe locul doi, cu 28%. Gabriela Firea obține un procent de 23%, în timp ce Sebastian Burduja și Mihai Enache înregistrează 9%, respectiv 3%.

În contextul alegerilor locale și europarlamentare din România, s-a evidențiat interesul și intenția de participare la scrutin. Conform declarațiilor lui Mihai Gâdea, 46% dintre respondenți afirmă că intenționează să participe la alegeri, în timp ce 32% indică absența lor la vot. Un procent de 20% se declară indeciși, iar 2% nu au furnizat informații sau nu au răspuns.

În ceea ce privește preferințele partidelor politice în rândul alegătorilor români, PSD se situează în frunte cu 34%, urmat de USR, care obține locul al doilea, cu 28% în sondajul prezentat de Antena 3. PNL înregistrează un procent de 15%, în timp ce PUSL și AUR se clasează la distanță, cu 12%, respectiv 7%. Partidele SOS și Reper înregistrează fiecare un procent de 2%. Această ierarhie a fost prezentată de Mihai Gâdea în cadrul emisiunii Sinteza Zilei de la Antena 3 CNN.

Sondajul ARA a fost efectuat pe un eșantion de 1.109 persoane din București, având o marjă de eroare de +/- 3%.

Cifre total opuse față un sondaj anterior

Aceeași firmă care a realizat sondajul prezentat de Antena 3 a dezvăluit alte procente în urmă cu două săptămâni. Pe data de 11 aprilie 2024, un sondaj ARA dezvăluia că pe locul 1 se afla Cristian Popescu Piedone cu un procent de 42%, Nicuşor Dan, candidat independent susţinut de USR, era pe locul 2 cu 28%, medicul Cătălin Cîrstoiu, susţinut de alianţa PSD-PNL, avea 22%, în timp ce Mihai Enache (AUR) avea 6%. Sondajul ARA a fost efectuat în municipiul București în perioada 8-11 aprilie 2024, pe un eșantion de 1142 de participanți.

De menționat este faptul că partidul PUSL, care îl susține pe Cristian Popescu Piedone în cursa pentru Primăria Capitalei, este fondat de Dan Voiculescu, patronul Antena 3. Totodată, Gabriela Firea este fostă angajată a trustului Intact Media, fiind prezentatoare de știri atât la Antena 1, cât și la Antena 3. De asemenea, firma ARA Public Opinion, cea care a realizat sondajele, este deținută de Laurențiu Andrei Vasile, despre care G4Media scrie că ar fi fostul ginere al lui Dan Voiculescu.

foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW