Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Sondaj INSCOP Research: Cei mai mulți dintre români cred că situația țării este mai rea acum decât înainte de Revoluție 

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 28 iunie 2022

Cei mai mulți dintre români sunt de părere că situația țării este mai rea acum decât în urmă cu peste 30 de ani, în vreme ce 43% dintre români cred că situația generală a României va fi mai bună peste aproape 30 de ani, în 2050, potrivit unui sondaj realizat de INSCOP Research.

Întrebați ce cred despre situația generală din România, comparativ cu cea de acum 30 de ani, 54% dintre respondenți spun că este mai rea, 35,6% că este mai bună, 8,5% că este la fel, iar 1,9% nu răspund.

„Cred într-un procent semnificativ mai ridicat decât media că situația în România este mai bună decât în 1989 următoarele categorii: tinerii sub 30 de ani, persoanele cu educație superioară, gulerele albe și persoanele care declară că veniturile lunare le permit să aibă tot ce le trebuie fără să se restrângă de la nimic. Persoanele cu venituri care nu le ajung nici pentru strictul necesar și persoanele cu educație primară cred într-un procent semnificativ mai ridicat decât media că situația din România este mai rea decât în 1989”, arată autorii studiului.

Românii rămân optimiști

43,5% dintre români cred că peste 30 de ani, în 2050, situația țării va fi mai bună decât acum, 14,3% că va fi la fel, iar 34,5% că va fi mai proastă decât cea din prezent. Ponderea non-răspunsurilor este de 7,7%.

„Sunt în medie mai optimiști decât restul populației în ceea ce privește situația țării în 2050 următoarele categorii: tinerii sub 30 de ani, persoanele cu educație superioară, gulerele albe și persoanele care declară că veniturile lunare le ajung ca să își cumpere și unele bunuri mai scumpe. Persoanele cu venituri care nu le ajung nici pentru strictul necesar și persoanele cu educație primară cred într-un procent semnificativ mai ridicat decât media că situația generală din România va fi mai proastă în 2050 decât acum”, au explicat aceștia.

Metodologie

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group pe un eșantion de 1.500 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Datele au fost culese în perioada 23 mai – 14 iunie, metoda de cercetare fiind interviul prin intermediul chestionarului. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.53 %, la un grad de încredere de 95%.

Sursa foto: Inquam Photos / Liviu Chirica

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *