Sunday, July 7, 2024
Jurnalism corect


Sondaj INSCOP: Posturile Tv sunt principala sursă de informare pentru 50% dintre români, în timp ce 43% cred că reţelele sociale sunt cele mai expuse dezinformării

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 18 martie 2024 Etichete:

51.6% dintre români preferă să se informeze cel mai des de la posturile TV, în timp ce 28.3% aleg rețelele sociale ca sursă principală de informare. Site-urile de știri sunt preferate de 12.7% dintre respondenți, în timp ce doar 4.8% se bazează pe posturile de radio și 1.3% pe ziare și reviste. Un procent de 1.3% dintre cei chestionați nu au răspuns sau nu au știut să răspundă.

Potrivit unui sondaj INSCOP, se informează cel mai des de la posturile TV în proporții ceva mai mari decât media populației: votanții PSD-PNL, femeile, persoanele cu vârsta peste 45 de ani, cei cu un nivel de educație mai redus, cei inactivi pasivi, locuitorii din urbanul mic sau din rural, cei cu un venit mai redus și cei care nu au cont pe rețelele sociale. Folosesc cel mai des ca sursă de informare rețelele sociale mai ales votanții ADU, persoanele mai tinere, cei inactivi potențial activi.

 

Pe de altă parte, 43% dintre participanți identifică rețelele sociale ca fiind cele mai vulnerabile la dezinformare și propagarea de știri false, în timp ce 37.9% consideră că posturile TV sunt mai susceptibile la aceste fenomene. Ziarele și revistele sunt menționate de 5.2% dintre respondenți, iar posturile de radio de 1.2%. Un procent de 5.8% nu au știut sau nu au răspuns.

Sunt de părere că rețelele sociale sunt cele mai expuse la dezinformare mai ales persoane din următoarele categorii: persoanele sub 45 de ani, cei cu studii superioare, cei inactivi potențial activi sau gulerele albe.

În schimb, cei cu studii superioare, locuitorii din București și regiunea de Nord-Est, precum și angajații din sectorul privat, consideră că posturile TV sunt mai expuse la dezinformare.

Expunerea la știri false 

Întrebați în ce măsură cred că au fost expuși în ultimele luni la știri false sau dezinformări pe diverse canale, 17.4% dintre respondenți apreciază că în foarte mare măsură, 28.3% în mare măsură, 28.6% în mică măsură, iar 22.7% în foarte mică măsură/deloc. 3% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Sunt de părere că au fost expuși la știri false în mare și foarte măsură în proporții mai mari decât media populației votanții AUR, persoanele cu vârsta sub 45 de ani, cei cu studii superioare, persoanele active pe piața muncii, locuitorii din București, angajații la privat.

Potrivit opiniei exprimate de 45.6% dintre cetățenii români, Rusia este principalul actor responsabil pentru acțiunile de propagandă, dezinformare și răspândirea știrilor false în România.

Clasamentul este completat, la mare distanță de Uniunea Europeană cu 13.9% (17% în ianuarie 2022),  SUA cu 10.8% (4,9% în 2022), Ungaria cu 5.5% (5,4% în 2022), China cu 4.2% (17,7% în ianarie 2022, pe fondul impactului pandemiei COVID 19) și Germania cu 2.1% (3,8% în ianuarie 2022).

În ceea ce privește protecția împotriva știrilor false, 41.6% dintre participanți consideră că ar trebui să fie responsabilitatea instituțiilor statului, în timp ce 37.3% optează pentru ideea că oamenii ar trebui să se protejeze singuri. Doar 19.5% indică mass-media și jurnaliștii în acest rol. Un procent de 1.7% nu au știut sau nu au răspuns la această întrebare.

 

Foto: theconversation.com

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW