Sunday, July 7, 2024
Jurnalism corect


Șoferii care refuză testarea cu apartul DrugTest și cer analize de sânge la INML rămân fară permis până la primirea rezultatelor

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 1 iulie 2024 Etichete:

Șoferii nu mai pot refuza testarea cu aparatul DrugTest ca să rămână cu permisul până vin analizele. De acum, șoferii care refuză testarea și cer analize de sânge la Institutul Național de Medicină Legală (INML) rămân fără permis până la primirea rezultatelor, după ce Guvernul a adoptat sâmbătă, 28 iulie, o Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea unor acte normativ în scopul creșterii siguranței rutiere. 

„3) Persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii unui permis de conducere și refuză sau nu poate să se supună testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, la solicitarea polițistului rutier, ori este testată de polițistul rutier cu un mijloc tehnic și depistată ca având o concentrație de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat sau care indică prezența în organism a unor substanțe psihoactive este obligată să se supună recoltării mostrelor biologice pentru stabilirea alcoolemiei ori a consumului de substanțe psihoactive, după caz.

(5) În situația prevăzută la alin. (3), când persoana refuză sau nu poate să se supună testării în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, polițistul rutier dispune retragerea permisului de conducere până la data primirii rezultatului analizei mostrelor biologice, eliberând o dovadă înlocuitoare a acestuia fără drept de circulație, se arată în OUG.

Până acum, șoferii puteau refuza testarea cu aparatul DrugTest și cere analize la INML.

Procedura arăta astfel: În caz de refuz, șoferul era dus la INML pentru recoltarea probelor biologice. Medicul efectua și un examen clinic pentru a stabili dacă șoferul poate conduce. Dacă era declarat apt, șoferul își păstra permisul până la sosirea rezultatelor analizelor.

În Capitală, o astfel de analiză poate dura și câteva luni sau chiar un an. Timp în care șoferul are permisul suspendat.

Peste 1.000 de români care nu consumaseră droguri, „pozitivi” la DrugTest

În 2023, doar 62% dintre DrugTestele rapide cu rezultat pozitiv au fost confirmate de analizele de sânge. Adică 1.898 din 3.009, arată un raport al Consiliului Superior de Medicină Legală (CSML), potrivit Europa Liberă.

Conform statisticii legiștilor, cele mai multe erori la testele rapide au fost pentru substanțele din categoria amfetaminei și a benzodiazepinelor – aproximativ patru din cinci probe au fost infirmate în laborator.

Specialiștii explică și de ce. Există multe alte substanțe, folosite în mod uzual, care dau reacții fals pozitive.

„reacții fals pozitive la amfetamine: medicamente pentru diabet, antiemetice, antibiotice, antialergice;

reacții fals pozitive la canabinoizi: antiinflamatorii, antivirale;

reacții fals pozitive la barbiturice: antiinflamatorii;

reacții fals pozitive la opiacee: antitusive (multe medicamente utilizate pentru răceală și gripă conțin codeină, care pozitivează testele rapide), antibiotice, antialergice, antiepileptice, vasodilatatoare”, se mai arată în același raport, conform sursei citate.

Sursa foto: Poliția Română

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW