Wednesday, September 18, 2024
Jurnalism corect


Soarta controversatului proiect pentru desființarea Secției Speciale | Când va trece de Parlament SURSE

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Justitie Stirile zilei , at 14 februarie 2022 Etichete: , ,

Proiectul de lege care vizează desființarea Secției Speciale și înființarea unei noi structuri pentru anchetarea magistraților ar urma să fie adoptat de Camera Deputaților săptămâna viitoare, au declarat pentru Main News surse politice.

Potrivit acestora, proiectul intră luni, 14 februarie, în ședința de Guvern programată la ora 17, pentru a primi undă verde.

Ulterior, marți, în Biroul Permanent al Camerei Deputaților va fi stabilit calendarul exact pentru această inițiativă.

Sursele citate susțin că joi sau vineri proiectul ar urma să intre în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților.

Lunea sau marțea viitoare legea ar putea fi adoptată de plenul Camerei Deputaților, primul for sesizat din Parlament. În acest caz, va ajunge, apoi, la Senat, pentru votul final.

CITEȘTE ȘI: Cătălin Predoiu, despre legile Justiției: Nici n-au ajuns în Parlament / Ultimele detalii legate de proiectul pentru desființarea SIIJ

Undă verde și în CSM

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a dat vineri, 11 februarie, aviz pozitiv pe proiectul de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). Au fost 11 voturi pentru.

În cadrul ședinței de plen, 5 magistrați au anunțat că vor da aviz negativ pentru proiectul ministrului Justiției, Cătălin Predoiu. Aceștia au argumentat că proiectul nu propune desființarea Secției, ci, mai degrabă, reorganizarea acestei structuri.

Cei care au anunțat că votează împotrivă sunt judecătoarea Gabriela Baltag, care a și precizat că a susținut Secția Specială și o va susține în continuare, judecătorul Mihai Bălan, judecătoarea Evelina Oprina, procurorul Florin Deac și procurorul Cristian-Mihai Ban.

Context

Aflat la al treilea mandat în fruntea Ministerului Justiției, Cătălin Predoiu a anunțat, pe 15 ianuarie, că proiectul pentru desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a fost finalizat și că, după ce va fi aprobat de Guvern, va fi trimis în Parlament.

CITEȘTE ȘI: ANALIZĂ | Vom avea sau nu SIIJ 2.0? Magistrat: Partea negativă este că dosarele nu se întorc și la parchetele specializate

Ce spune ministrul Justiției

Cătălin Predoiu a dat detalii despre ce se va întâmpla după desființarea SIIJ. Competența Secției va fi preluată de către parchetele obişnuite, aceste cauze urmând a fi instrumentate doar de procurori anume desemnaţi în acest sens, potrivit procedurii propuse prin prezentul proiect de lege – vor fi, în total, 42 de procurori – 12 în București, iar restul de 30 în teritoriu.

Pentru investigarea infracțiunilor care până acum erau la secție (SIIJ – n.red.) am folosit un model inspirat de Parchetul European (EPPO), adică un număr de 12 procurori în centru, la București, un număr de 30 de procurori răspândiți în țară, câte 2 procurori pentru fiecare Curte de Apel. În total, 42 de procurori care vor investiga infracțiunile până acum de competența secției”, a declarat ministrul Justiției.

Cum vor fi desemnați procurorii

Ministrul a vorbit și despre cum vor fi desemnați procurorii – de plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Acești procurori sunt desemnați de Plenul CSM. Cei 12 procurori din București vor fi selectați și anume desemnați de CSM prin plenul Consiliului din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului General.

Cei 30 de procurori din Curțile de Apel, câte doi procurori pentru fiecare curte de apel, vor fi selectați și desemnați de plenul CSM din cadrul parchetelor de pe lângă Curțile de Apel.

Procurorii din Parchetul General vor fi propuși plenului de către procurorul general, respectiv procurorii de la Parchetele Curților de Apel vor fi propuși plenului CSM de prim-procurorii de la curțile de apel”, a explicat Cătălin Predoiu.

Cum se împarte competența

Competența este partajată între cele două nivele, respectiv procurorii de la Secția de urmărire penală și criminalistică vor desfășura urmărirea penală în cadrul infracțiunilor săvârșite de membrii CSM, de judecătorii ÎCCJ și de procurorii de la Parchetul de pe lângă ÎCCJ, de judecătorii de la curțile de apel, respectiv de către procurorii de la parchetele de pe lângă aceste instanțe, de judecătorii de la curțile militare de apel și procurorii de la curțile militare de apel.

În competența procurorilor de la curțile de apel vor fi infracțiunile săvârșite de judecătorii de la judecătorii, tribunale și tribunalele militare, respectiv procurorii care funcționează pe lângă aceste instanțe”, a explicat ministrul.

Ministrul a mai spus că dosarele existente pe rolul secției vor fi transmise în 30 de zile la parchetele competente, potrivit legii.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *