Friday, July 5, 2024
Jurnalism corect


Slovacia anunță încetarea ajutorului militar către Kiev: Războiul din Ucraina nu este al nostru

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 26 octombrie 2023 Etichete: , , ,

Slovacia a fost până acum un susținător al Kievului de la invazia Rusiei în februarie anul trecut, donând arme și deschizându-și granițele pentru refugiații care fug de război. Cu toate acestea, țara a anunțat încetarea ajutorului militar acordat Ucrainei, relatează Euronews.

Noul prim-ministru al Slovaciei, Robert Fico, a anunțat joi, 26 octombrie, că nu va mai livra arme Ucrainei, limitând sprijinul pentru vecinul său la „ajutor umanitar și civil”. Această declarație a generat îngrijorări cu privire la faptul că victoria Partidului Smer, sau Partidul Direcției, al lui Fico, în alegerile din septembrie, ar putea duce la o schimbare semnificativă în politica externă a țării. Fico se opune sancțiunilor UE împotriva Rusiei, își exprimă scepticismul cu privire la capacitatea Ucrainei de a respinge forțele rusești și urmărește să împiedice aderarea Ucrainei la NATO. Această schimbare de politică ar putea tensiona unitatea în cadrul Uniunii Europene și al NATO.

„Considerăm că ajutorul acordat Ucrainei este doar un ajutor umanitar și civil și nu vom mai furniza arme Ucrainei. Războiul din Ucraina nu este al nostru, nu avem nimic de-a face cu el”, a declarat Fico, a doua zi după numirea sa în fruntea unui guvern de coaliție care include un partid de extremă-dreapta pro-rus.

În opinia sa, „o oprire imediată a operațiunilor militare este cea mai bună soluție pentru Ucraina. UE ar trebui să treacă de la statutul de furnizor de arme la cel de pacificator”.

În timpul declarațiilor sale în fața deputaților europeni, Fico a mai anunțat că nu va susține noi sancțiuni împotriva Rusiei „până când nu vom analiza impactul acestora asupra Slovaciei”.

„Dacă astfel de sancțiuni ne vor face rău, așa cum este cazul majorității sancțiunilor, nu văd niciun motiv pentru a le susține”, a insistat el.

Kremlinul a reacționat imediat la anunțul privind încetarea exportului de arme către Ucraina, minimalizându-i importanța.

„Partea Slovaciei în livrările de arme către Kiev nu a fost într-adevăr atât de mare și de aceea acest lucru nu va afecta aproape deloc întregul proces”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, înainte de a acuza din nou Statele Unite că alimentează conflictul ajutând Ucraina.

FOTO: Președinția Ucrainei

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW