Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


A demarat proiectul de monitorizare a agresorilor cu brăţări electronice

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 1 octombrie 2022 Etichete: , , , ,

Sistemul informatic de monitorizare electronică (SIME) a devenit funcţional, începând de sâmbătă, 1 octombrie, în Capitală şi în judeţele Iaşi, Mureş şi Vrancea. Este vorba de proiectul prin care se introduce monitorizarea cu brățări electronice în cazul persoanelor arestate la domiciliu, dar și pentru cele împotriva cărora a fost instituit un ordin de protecție.

Sistemul de supraveghere electronică constă într-un kit care include brăţară prinsă de glezna ori în cazuri determinate de lege de încheietura mâinii agresorului, un telefon mobil înmânat agresorului, care are montat un sistem de urmărire şi pe care acesta este obligat să îl poarte, încărcat, asupra lui, în caz contrat declanşându-se alarma. Brăţara conţine elemente de siguranţă care nu permit agresorului să o îndepărteze. Un al doilea telefon este înmânat persoanei care este protejată, care va avea de asemenea obligaţia de a-l purta asupra sa. Există şi kituri cu telefoane pentru multiple persoane protejate, victime ale violenţei domestice, conform News.ro.

Conform șefului IGPR, chestorul Eduard Miliţescu, în anul în curs s-au înregistrat cu peste 13%mai multe fapte penale de violenţă domestică faţă de primele opt luni ale anului 2021. Instanţele judecătoreşti au emis, în 2022, peste 7000 de ordine de protecţie, cu 6% mai mult faţă de perioada ianuarie-septembrie a anului trecut, 47% dintre acestea fiind stabilite din ordinele de protecţie provizorii.

Poliţiştii au emis peste 8700 de protecţie provizorii şi au fost sesizate 579 de infracţiuni de nerespectare a acestora, cu peste 45% faţă de anul trecut în aceeaşi perioadă.

În capitală, la nivelul Capitalei au fost emise 1104 ordine provizorii de protecţie în primele opt luni ale acestui an, dintre acestea fiind confirmate aproape 90% de către procurori.

Legea era în vigoare încă din 2021

Începând cu data de 21 mai 2021, „Legea privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare și execuțional penale” era în vigoare, însă nu s-a putut aplica din cauza lipsei echipamentelor.

Actul normativ prevede crearea unei infrastructuri care să permită monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale, cu ajutorul unor dispozitive mobile sau fixe, precum şi stabilirea responsabilităţilor autorităţilor implicate în proces.

Sistemului informatic va fi utilizat pentru cei care execută arest la domiciliu, dar și pentru aplicarea ordinului de protecție, ordinului de protecție provizoriu, ordinului european de protecție, în cazul în care Romania este stat emitent.

Conform actului normativ, dispozitivul electronic de supraveghere mobil se montează pe glezna persoanei supravegheate, cu anumite excepții obiective.

Sursa foto: Poliția Română

Comentarii