Șeful Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni și alți doi polițiști de frontieră, reținuți de DNA pentru luare de mită

Șeful Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni și alți doi polițiști de frontieră au fost reținuți miercuri, 22 noiembrie, de Direcția Națională Anticorupție (DNA). Aceștia sunt suspectați că ar fi primit mită pentru a excepta autoturisme de la control.
Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Iași au descins miercuri în Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni cu Republica Moldova, având suspiciuni că mai mulți vameși ar fi primit mită pentru a facilita trecerea autoturismelor fără a le supune controlului.
În urma perchezițiilor, au fost reținuți șeful vămii Sculeni, Cristian Mâncaș, pentru nouă infracțiuni de luare de mită, precum și doi agenți de poliție de la Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni, Gabriel Alexandru Bertea și Iulian Teofil Baciu, pentru diverse acuzații legate de luare și dare de mită, precum și complicitate.
Conform DNA, șeful vămii ar fi cerut și primit bani de la subordonații săi pentru a nu sesiza sumele de mită primite de polițiștii din subordine de la persoanele care tranzitau punctul de trecere a frontierei.
Conform DNA, ca să închidă ochii când treceau camioanele cu marfă, polițiștii de frontieră cereau până la 700 de euro.
„În schimbul banilor primiți cu titlu de mită, cei trei polițiști de frontieră și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu în sensul că ar fi favorizat trecerea coletelor respective fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea dispozițiilor referitoare la transportul peste graniță a anumitor cantități de mărfuri/produse accizabile”, se arată într-un comunicat de presă al parchetului anticorupție.
În cauză se mai efectuează acte de urmărire penală și față de alte 24 de persoane, între care agenți ai poliției de frontieră, vameși și persoane fizice.
La începutul acestui an, procurorii DNA au început urmărirea penală față de 23 de agenți de poliție și vameși, inclusiv din cadrul Vămii Sculeni, într-un amplu dosar de luare de mită. Suspecții, spun procurorii, ar fi primit între 20 și 250 de euro mită, de la cetățeni moldoveni care voiau să ajungă la muncă în vestul Europei. În cadrul aceleași anchete, procurorii din Republica Moldova au început urmărirea penală față de alți 25 de polițiști de frontieră, suspectați la rândul lor de luare de mită.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea