Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Măsurile anunțate de Predoiu, după tragedia provocată de Vlad Pascu: Desființarea IPJ Constanța, propunere de testare antidrog pentru permisul auto/Adrian Glugă a demisionat, nu a fost demis UPDATE

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 28 august 2023 Etichete: , , , ,

 UPDATE Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a prezentat, luni, 28 august, concluziile Corpului de Control în ceea ce privește accidentul provocat de Vlad Pascu, drogat, în stațiunea 2 Mai, în urmă cu o săptămână, soldat cu doi morți și trei  răniți. În urma verificărilor, s-a constatat că polițiștii care l-au oprit în trafic tânărul de 19 ani au comis mai multe abateri: de la neaplicarea sancțiunii contravenționale pentru lipsa afișului de „începător”(n.r. deținea permisul auto de trei luni) până la faptul că șoferul nu a fost condus pentru prelevarea probelor biologice. 

-Știre inițială-

Șeful Inspectoratului de Poliție Constanța, Adrian Glugă, a demisionat, după  concluziile Corpului de Control din cadrul MAI, iar ministrul Predoiu a anunțat că va sesiza comisiile de cercetare disciplinară din cadrul IGPR și va înainta raportul de control de la Costanța procurorilor, pentru verificări suplimentare. Deși Corpul de Control a menționat că „activitatea managerială de la Constanța a fost defectuoasă”, ministrul Predoiu susține că acest argument a rămas „insuficient argumentat”

„Unele aspecte au rămas insuficient argumentate – cauzalitatea directă între deficiențele din teren și responsabilitatea managerială a conducerii Inspectoratului la nivelul IPJ Constanța. Singura variantă în care poate fi lămurită deplin este aprobarea acestor și sesizarea comisiilor de disciplină de la nivelul IGPR, precum și transmiterea acestui raport Parchetului”, a declarat ministrul Predoiu.

Ce măsuri anunță ministrul Predoiu: desființarea IPJ Constanța, măsuri legislative pentru șoferi: test antidrog pentru obținerea permisului auto

Ministrul Predoiu susține că Inspectoratul Județean de Poliție(IPJ) Constanța va intra într-o reorganizare totală și va fi un proiect pilot pentru celelalte inspectorate din țară cu grad ridicat al infracționalității. De asemenea, Predoiu spune că propune creșterea numărului de aparate drug-test, instruirea politiștilor pentru a folosi aceste dispozitive. Predoiu vrea introducerea testării antidrog pentru dobândirea permisului auto, dar și restructurarea Agenției Naționale Antidrog, în contextul creșterii consumului de droguri.

„Practic desființez inspectoratul și îl vom reclădi într-o formă adaptată la realitatea infracțională din teren.
Voi propune guvernului și Parlamentului legislație : măsuri care vizează conducători auto: obligativitate test antidrog pentru permisul de conducere; vrei carnet, test antidrog.
Noi situații pentru testare, când în vehicul sunt identificate substanțe cu caracter psihoactiv, recipiente cu alcool desfăcute, instituirea măsurii de confiscare a mijloacelor auto în care conducătorul a fost confirmat pozitiv cu droguri instituirea măsurii suspendării înmatriculării dacă autoturismul nu deține RCA”, a precizat ministrul Predoiu.

În urmă cu o săptămână, seful Poliției Rutiere Constanța, comisarul Constantin Stoian, șeful Poliției Mangalia și de la Vama Veche, precum și adjunctul șefului IPJ Constanța, Marin Dincă, și-au înaintat demisiile, când controlul MAI era în plină desfășurare.

La acest moment, Vlad Pascu se află în arest preventiv.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii