Sunday, May 19, 2024
Jurnalism corect


Șeful Pentagonului a ajuns la Kiev într-o vizită surpriză

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 20 noiembrie 2023 Etichete: , , ,

Lloyd Austin, secretarul american al apărării, a sosit neașteptat la Kiev luni, exprimând sprijinul Statelor Unite pentru Ucraina, atât în prezent, cât și în viitor, în contextul invaziei ruse.

Din considerente de securitate, vizita nu fusese anunțată public. Prezența lui Austin în Kiev survine într-un moment în care divergențele cresc în cadrul Congresului Statelor Unite cu privire la asistența acordată Ucrainei.

„Mă aflu astăzi aici pentru a transmite mesajul important că Statele Unite vor continua să fie alături de Ucraina în lupta sa pentru libertate împotriva agresiunii ruse, atât acum, cât şi în viitor”, a declarat Lloyd Austin la scurt timp după sosirea la Kiev, potrivit AFP și Reuters, preluate de Agerpres.

Într-o întâlnire din luna octombrie, atât Lloyd Austin, cât și secretarul de stat Antony Blinken, au solicitat congresmenilor să mențină sprijinul american pentru Ucraina. Secretarul apărării a avertizat că, „fără sprijinul SUA pentru Ucraina, Putin va reuși.”

Statele Unite sunt cel mai important furnizor de asistență militară pentru Kiev, iar o reducere a sprijinului american ar reprezenta o lovitură dificilă pentru eforturile Ucrainei de a recupera teritoriile sale din sud și est, ocupate de forțele ruse. Asistența americană joacă un rol esențial pentru Ucraina, întrucât contraofensiva lansată de armata sa în vara acestui an, în încercarea de a elibera teritoriile ocupate de Rusia, nu a avut rezultatele așteptate.

În același timp, la Washington, pe 6-7 decembrie, va avea loc o conferință comună SUA-Ucraina în domeniul industriei apărării. Acest eveniment are scopul de a stimula producția internă de armament a Ucrainei, la 21 de luni de la declanșarea invaziei militare ruse împotriva țării vecine.

FOTO: Department of Defense

Comentarii