Tuesday, August 16, 2022
Jurnalism corect


Șeful DNA: Ne-am gândit să solicităm extinderea competenței instituției, care este din ce în ce mai limitată în ultima perioadă

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 26 mai 2020 Etichete: ,

Procurorul șef al DNA, Crin Bologa, susține că sesizările cetățenilor sunt soluționate de fiecare dată, dar nu mereu așa cum se așteaptă oamenii, deoarece instituția primește multe plângeri care nu sunt de competența sa, „o competență din ce în ce mai limitată în ultima perioadă”. Șeful DNA a anunțat că s-a gândit să solicite unele modificări legislative care să extindă competența Direcției Naționale Anticorupție.

De fiecare dată sesizările populației sunt soluționate, dar nu de fiecare dată cum se așteaptă cetățenii. Având în vedere expunerea mediatică a DNA, foarte mulți dintre cetățeni își caută dreptate la DNA, dar de multe ori fără ca faptele arătate în plângerile acestora să fie de competența DNA. Cetățenii își caută dreptate la DNA și dacă este vorba despre un teren pe care trebuie să îl moștenească, sau despre certurile cu vecinii.

Noi analizăm aceste plângeri, dar în același timp suntem obligați de normele legale să le trimitem instituțiilor competente. Acest lucru duce la dezamăgirea cetățenilor care au sperat în dreptatea făcută de DNA.

DNA încearcă să participe alături de alte instituții la a face dreptate în dosarele care sunt de competența DNA, din păcate o competență care este limitată, și din ce în ce mai limitată în ultima perioadă”, a declarat Crin Bologa pentru PressHub.ro.

Șeful DNA: Ne-am gândit să solicităm unele modificări legislative care să extindă competența

Șeful DNA a anunțat că s-a gândit să solicite unele modificări legislative care să extindă competența DNA și, de asemenea, susține că ar fi necesară introducerea unor infracțiuni în legea achizițiilor publice.

„În urmă cu câțiva ani aveam o competență foarte extinsă, aveam în competență evaziuni de evaziune fiscală peste un milion de euro, abuzul în serviciu într-o formă mult mai largă decât acum. În prezent s-a redus această competență și se pare că se va reduce în continuare pentru că în toamna acestui an s-ar putea să intre în funcțiune instituția procurorului european, iar infracțiunile împotriva intereselor financiare ale UE de peste 10 mii de euro vor fi de competența acestei instituții nou create. În prezent, toate infracțiunile împotriva intereselor UE sunt de competența DNA. Competența noastră va fi și mai redusă.

Ne-am gândit împreună cu colaboratorii mei să solicităm unele modificări legislative care să extindă competența DNA. Ne-am gândit din nou la evaziuni fiscale de peste un milion de euro, delapidare, acolo unde este vorba de sume mari. De asemenea, ne-am gândit că ar fi necesară introducerea unor infracțiuni în legea achizițiilor publice, și anume să se incrimineze ca infracțiune abaterile mai grave de la prevederile acestei legi. În prezent sunt prevăzute doar contravenții în această lege. Iar prin dezincriminarea parțială a abuzului în serviciu sunt foarte greu de tras la răspundere penală cei care încalcă legea achizițiilor publice”, a mai spus Bologa.

Sursa: Inquam Photos/ Ovidiu Micsik

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW