Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Șefa Parlamentului European: Consiliul să găsească un compromis pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 8 decembrie 2022

Șefa Parlamentului European, Roberta Metsola, a cerut Consiliului Uniunii Europene să găsească rapid un compromis pentru aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen.

„Sunt foarte dezamăgită de decizia de a amâna accederea Bulgariei și României la Schengen. Ambele țări sunt pregătite și merită să facă acest pas.

În numele Parlamentului European, cer Consiliului Uniunii Europene să acționeze și să se asigure că găsește rapid un compromis. Abia atunci suntem cu adevărat uniți”, a transmis oficialul european pe Twitter.

Aderarea României la Schengen – respinsă

Consiliul Justiție și Afaceri Interne al Uniunii Europene a respins joi, 8 decembrie, rezoluția care viza aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Austria și Olanda au votat împotrivă. În minuta ședinței, reprezentantul Olandei a explicat că este în favoarea aderării României și împotriva Bulgariei, votul negativ fiind dat pentru că cele două țări au fost tratate la pachet.

Pe de altă parte, Croația va intra în Spațiul Schengen, după ce Consiliul JAI a votat în unanimitate în favoarea acestei țări.

„Cetățenii români și bulgari, meritați să fiți membri deplini în Schengen. Meritați să aveți acces. Aveți susținerea puternică din aproape toate statele membre, mai ales a ministrului și a președinției cehe, susținerea Comisiei. Sunt dezamăgită și împart această dezamăgire cu cetățenii României și Bulgariei. Rolul Comisiei e să fim optimiști, vom ajunge la aderarea României și Bulgariei în acest mandat și va fi prioritatea mea”, a declarat comisarul european, Ylva Johansson.

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis că opoziția Austriei privind aderarea României la Spațiul Schengen „este profund nedreaptă pentru țara noastră și cetățenii români”. Detalii aici.

La rândul său, premierul Nicolae Ciucă s-a declarat nedumerit de poziția „inflexibilă” a Vienei. În același timp, fără a intra în detalii privind următorii pași, șeful executivului a subliniat că aderarea țării la Spațiul Schengen rămane un obiectiv național. Detalii aici.

Sursa foto: Uniunea Europeană

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW