Saturday, April 20, 2024
Jurnalism corect


Secția de procurori a CSM, reacție la criticile lui Rădulescu: Afectează prestigiul justiţiei

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 18 septembrie 2019 Etichete: , , ,

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a reacționat la postarea de pe Facebook a deputatului PSD Cătălin Rădulescu în care critică faptul că Ana Birchall a spus, marți, că nu susține funcționarea Secției Speciale „în forma actuală”.

Secția pentru procurori susține că afirmațiile lui Rădulescu afectează prestigiul justiţiei.

„Referitor la afirmațiile domnului deputat Cătălin Marian Rădulescu formulate pe pagina de Facebook în data de 18 septembrie 2019 şi preluate în mass-media, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, fără a face aprecieri cu privire la faptele descrise și răspunderea ce ar putea fi antrenată față de procurori în cadrul mecanismelor legale de autoreglare a conduitei profesionale, atrage atenția că acestea au caracter generalizant, anatemizează întregul corp profesional al magistraţilor procurori şi afectează prestigiul justiţiei.

Secția pentru procurori, respectând dreptul la opinie al tuturor cetățenilor, fără a aduce atingere libertății de exprimare a oricărei persoane sau a presei, subliniază pe această cale necesitatea unei abordări echilibrate și rezonabile a discursului public, cu respectarea independenței justiției și reiterează imperativul unui mesaj public responsabil, care să consolideze încrederea cetățeanului în actul de justiție”, a transmis Secția pentru procurori a CSM.

Liderii social-democrați au reacționat după ce ministrul Justiției, Ana Birchall, a declarat, marți, la CSM, că nu susține funcționarea Secției Speciale în forma actuală. Cătălin Rădulescu, deputat PSD și un susținător al modificării legilor justiției precizează ca Birchall a vorbit în nume personal și nu reprezintă poziția partidului. În plus, ea nu ar fi avut nici acceptul CEx-ului.

„Nu îi împărtășesc nici eu, dar nu îi împărtășește nici partidul opinia dânsei. Este o opinie a unei persoane care nu mai are nici legitimitatea de a face astfel de declarațîi. Așa cum știți, a fost demisă de premier și stă acolo forțat fiind ținută forțat de prietenul dânsei Klaus Iohannis. Fapt pentru că dansa, acum doa săptămâni de zile înainte că Iohannis să nu desemneze miniștrii pe care noi i-am propus, inclusiv Dana Gârbovan la Ministerul Justiției, îi mulțumea anticipat domnului Iohannis.

Doamna Birchall nu poate să facă decât afirmații care sunt validate de partid și de CEx. Afirmațiile dânsei, blocajul pe care l-a făcut în ultimele două luni de zile în nenumirea șefei SIIJ, culminând ieri cu grupul interministerial, cu ce a făcut ea că să desființeze Secția Specială nu sunt legitimate de partid. Nu are niciun fel de legitimitate: nu o legitimează partidul. Și ea stă acolo forțat pentru că a fost demisă.

PSD susține funcționarea acestei Secții pentru că altfel ar însemna să legitimăm toate acțiunile de represiune și abuzuri ale procurorilor depistate în ultimii 4-5 ani. Trebuie să pună capăt abuzurilor făcute”, a spus deputatul Cătălin Rădulescu.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com