Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Secretarul general al ONU a avertizat că războiul din Ucraina va genera o criză alimentară cu „efecte devastatoare”

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 19 mai 2022

Criza alimentară generată de invazia rusă în Ucraina ar putea dura ani de zile și ar putea avea „efecte devastatoare” pentru zeci de milioane de oameni, a avertizat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în cadrul unei dezbateri la New York, notează The Guardian. La conferința ONU pe tema securității alimentare la nivel global a participat și ministrul de Externe Bogdan Aurescu.

Secretarul general al ONU a precizat că lipsa grânelor și a îngrășămintelor ucrainene de pe piețele internaționale, încălzirea globală și problemele generale de export, generate de pandemia de COVID-19, duc „zeci de milioane de oameni la limita insecurității alimentare”.

Antonio Guterres a subliniat că o criză mondială a alimentelor ar duce la „malnutriție și foamete” și i-a cerut Rusiei și altor state să se implice pentru a găsi o soluție.

Să fim clari. Nu există nicio soluție eficientă pentru a contracara criza alimentară fără reintegrarea producției de hrană din Ucraina. Rusia trebuie să permită exportul grânelor stocate în porturile ucrainene”, a fost apelul secretarului general al ONU.

Banca Mondială a anunțat că va aloca alte 12 miliarde de euro pentru a încerca să contracareze efectele războiului ucrainean în ceea ce privește securitatea alimentară.

La dezbaterile de miercuri seară a participat și ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, la invitația secretarului de stat american Antony Blinken.

Participanții au relevat că accelerarea creșterii prețurilor la alimente amenință să destabilizeze în special societățile fragile, să adâncească sărăcia extremă, să sporească foametea, să extindă urgențele de ordin umanitar, să accelereze migrația și să provoace discrepanțe economice suplimentare”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul de Externe.

Bogdan Aurescu a amintit că România sprijină exportul de grâne al Ucrainei, prin intermediul Portului Constanța și prin porturile românești de la Dunăre.

CITEȘTE ȘI: Canada, dispusă să trimită nave cargo în România pentru a ajuta la exportul grâului ucrainean

Ministrul român a cerut mai multor state să facă demersuri pentru a organiza coridoare de transport, inclusiv maritim, ce să implice și porturile românești implicate în exporturile ucrainene.

În acest scop, ministrul român a evidențiat necesitatea luării de măsuri pentru securitatea transporturilor alimentare din Marea Neagră, în condițiile agresiunii Federației Ruse, inclusiv prin protecția contra minelor în derivă”, mai susține MAE.

Joi, ministrul va participa și la dezbaterea deschisă a Consiliului de Securitate al ONU, cu tema „Menținerea păcii și securității internaționale – conflict și securitate alimentară”.

Sursă foto: Inquam Photos / Daniel Stoenciu

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Here you will find 97756 additional Information on that Topic: mainnews.ro/secretarul-general-al-onu-a-avertizat-ca-razboiul-din-ucraina-va-genera-o-criza-alimentara-cu-efecte-devastatoare/ […]

  • … [Trackback]

    […] Find More on on that Topic: mainnews.ro/secretarul-general-al-onu-a-avertizat-ca-razboiul-din-ucraina-va-genera-o-criza-alimentara-cu-efecte-devastatoare/ […]

  • … [Trackback]

    […] Find More on to that Topic: mainnews.ro/secretarul-general-al-onu-a-avertizat-ca-razboiul-din-ucraina-va-genera-o-criza-alimentara-cu-efecte-devastatoare/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *