Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Secretar de stat român, la Washington: Atacurile Federației Ruse asupra porturilor ucrainene dunărene sunt inacceptabile

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 14 septembrie 2023

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a efectuat, în perioada 12-14 septembrie, o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, la Washington, a informat Ministerul Apărării Naționale (MApN) printr-un comunicat de presă. 

Oficialul român a avut întrevederi cu Jason Israel, asistent special al Președintelui SUA și director senior pentru politica de apărare în Consiliul Național de Securitate, și cu Jessica Lewis, asistent al secretarului de stat american pentru afaceri politico-militare în Departamentul de Stat.

În ultimele săptămâni am fost martorii unei escaladări fără precedent a acestui război de agresiune, foarte aproape de granița României. Atacurile Federației Ruse asupra porturilor ucrainene dunărene Reni, Ismail și Chilia sunt inacceptabile”, a spus secretarul de stat Simona Cojocaru în cadrul întrunirilor. 

Secretarul de stat a mulțumit SUA pentru sprijinul oferit în procesul de întărire a securității în regiunea Mării Negre și de modernizare a Forțelor Armate Române, cât și pentru solidaritatea demonstrată în urma atacurilor recente ale Federației Ruse asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, după cum se arată în comunicatul de presă citat.

În context, a fost evidențiat faptul că aeronavele F16 care vor fi dislocate în România de Comandamentul Forțelor SUA în Europa vor contribui la consolidarea posturii de descurajare și apărare la granița de est a României și a NATO. 

Agenda întrevederii a inclus și discuții despre importanța adoptării Strategiei de Securitate a SUA la Marea Neagră. 

Considerăm că Marea Neagră este epicentrul acțiunilor militare ale Federației Ruse, o regiune cu o întreagă tipologie de amenințări. Salutăm decizia Senatului de aprobare a Black Sea Security Act, ca amendament la National Defence Authorization Act, demers care s-a bucurat de un sprijin bipartizan. Considerăm extrem de relevantă elaborarea acestui document strategic”, a mai spus secretarul de stat român. 

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii