Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Sebastian Lăzăroiu analizează disputa privind Planșeul Unirii: „PSD fabrică un pretext pentru o viitoare administrare a Capitalei în care primarul general să aibă un rol decorativ”

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 14 octombrie 2024

Politologul Sebastian Lăzăroiu, fost consilier prezidențial, este de părere că, prin încercarea de a începe cu forța demararea lucrărilor la Planșeul Unirii, PSD ar încerca să creeze pretextul pentru modificarea legislației astfel încât primarul general să aibă doar rol decorativ. 

Disputa privind Planșeul Unirii a escaladat până în punctul în care polițiștii locali ai Primăriei Capitalei și cei ai Primăriei Sectorului 4 au fost la un pas de confruntare fizică. După ce Primăria generală a refuzat să îi emită autorizație, în condițiile în care nu a prezentat nici măcar unul dintre cele 20 de avize necesare, Primăria Sectorului 4 a început noaptea trecută primele lucrări în cadrul proiectului de consolidare. Tertipul găsit a fost o autorizație emisă de primarul Sectorului 3, Robert Negoiță.

Primarul general, Nicușor Dan, susține că aceste documentul a fost emis ilegal, iar muncitorii nu aveau niciun drept să lucreze pe un teren care aparține în acte Municipiului București și gestionat de Primăria generală. Mai mult, prin Poliția Locală, edilul a încercat să demonteze organizarea de șantier, însă polițiștii locali au fost împiedicați să facă acest lucru de către mai multe persoane trimise de primarul Sectorului 4, Daniel Băluță. Acesta din urmă susține că terenul nu ar aparține Primăriei generale.

Pentru a lămuri această situație, Primăria Capitalei a emis un punct de vedere în care explică că terenul aparține Municipiului București, iar confuzia ar fi apărut din cauza faptului că a fost intabulat greșit de către Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară. În realitate, spune Nicușor Dan, „Apele Române”, instituție aflată în subordinea Ministerului Mediului, deține doar ce se află în subteran, adică cursul râului Dâmbovița.

Lăzăroiu explică miza politică a disputei

Potrivit politologului Sebastian Lăzăroiu, prin încercarea de a începe cu forța lucrările la Planșeul Unirii, PSD ar încerca să creeze pretextul pentru modificarea legislației astfel în primarul general să aibă doar rol decorativ.

„Dacă vă uitați la televizor acum, vedeți un stat fără instituții ale ordinii. Nu l-am votat pe Nicușor Dan și nici nu cred că are treabă la Primăria Generală omul ăsta. Dar povestea cu planșeul de la Piața Unirii mi s-a părut întotdeauna cusută cu ață albă. Și cred că Nicușor are motive să fie suspicios. Nu mi-e clar ce miză are acolo protejatul lui Ciolacu, Băluță. O fi vorba de bani de campanie, de mafiile mufate la bugete, de o provocare electorală cu bătaie lungă, habar n-am. Dar urgența pe care o tot invocă primarul de sector pare un banc (săptămâna trecută renunțase la lucrări, brusc, acum își apără șantierul cu gealații). Intuiția îmi spune că PSD fabrică un pretext pentru a reglementa (după alegeri, firește) o viitoare administrare a Capitalei în care Primarul General (totuși votat de bucureșteni) să aibă un rol decorativ. La fel ca la abuzul comis de Ciolacu și echipa de zgomote cu mâna CCR, PSD tropăie de nerăbdare să înhațe toată puterea în stat și să facă legea de sus până jos în avantajul clientelei”, a explicat Sebastian Lăzăroiu.

Ciolacu vorbea despre o „lege specială” a Capitalei

Ideea nu este neapărat nouă. În aprilie 2024, premierul Marcel Ciolacu a declarat că ar trebui adoptată o „lege specială” pentru București, astfel încât primarii de sector să primească mai multă putere.

„Este evident că avem nevoie de o lege specială a capitalei. Este evident că trebuie odată închise discuțiile cu privire la proprietate. Este evident că dependența primarilor de sector nu trebuie să fie atât de mare de primarul general, de jocurile politice, este evident că trebuie o nouă abordare”, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, în aprilie 2024, potrivit Europa FM.

Nicușor Dan se opune categoric unei asemenea inițiative. Mai mult, așa cum a anunțat imediat după câștigarea alegerilor, edilul și-ar dori organizarea unui referendum local în cadrul căreia cetățenii să răspundă la două întrebări privind întărirea prerogativelor primarului general și creșterea alocărilor bugetare pentru Primăria generală.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii