Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Șapte cupluri formate din persoane de același sex au dat în judecată statul român

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 19 iunie 2019 Etichete: , , , , ,

Statul român a fost dat în judecată de 7 cupluri gay pentru încălcarea dreptului la viața de familie. Membrii LGBT reclamă la CEDO că statul român încălcă dreptul la viața privată și de familie. Apelul a fost făcut de asociația ACCEPT  împreună cu 14 persoane care formează cupluri gay.

„Cererea adresată Curţii Europene a Drepturilor Omului a fost depusă de 14 reclamanţi care formează 7 cupluri de persoane de acelaşi sex, susţinuţi de Asociaţia ACCEPT. Am reclamat faptul că statul român şi-a încălcat obligaţia pozitivă de a acorda o formă de recunoaştere şi protecţie legală familiilor formate din cupluri de persoane de acelaşi sex. Mai mult, am argumentat existenţa unui tratamentul discriminatoriu prin care statul român, în mod activ, a modificat cadrul juridic după anul 2009 pentru a preveni obţinerea unei forme de protecţie juridică de către aceste cupluri.

Am invocat încălcarea art.8 şi 14 din Convenţia Europeană pentru apărarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale (CEDO), respectiv dreptul la viaţă privată şi de familie şi dreptul de a nu fi supus discriminării pe criteriul orientării sexuale şi am cerut aplicarea precedentului din cauza Oliari şi Alţii contra Italiei (21 iulie 2015),” a declarat Iustina Ionescu, avocată de drepturile omului și membră a ACCEPT, conform unui comunicat de presă al asociației.

De ce vor cuplurile gay legalizarea căsătoriei între persoanele de același sex

În România, căsătoria între persoanele de același sex nu este recunoscută legal. Astfel, partenerii nu se pot moșteni unul pe celălalt și nu pot avea statutul de co-asigurat pe contractul de asigurări de sănătate al partenerului.

În cazul unei urgențe medicale spre exemplu, partenerii nu pot lua decizii unul pentru altul în caz de nevoie, nu pot sta unul lângă  celălalt în salvare sau în spital și nu pot face demersurile obișnuite în cazul în care unul din ei suferă un deces, precum ridicarea corpului de la morgă sau obținerea ajutorului de înmormântare.

Membru al comunității LGBT: „Nu am nevoie de recunoașterea bisericii ca Dumnezeu să știe asta”

Florin Buhuceanu are o relație de aproape cinci ani cu Victor Ciobotaru și sunt unul dintre cuplurile care au reclamat statul român la CEDO.  Cei doi se consideră o familie. Florin luptă pentru drepturile comunității sale de peste 20 de ani. Acesta a absolvit Teologia.

„Suntem în situația să ne expunem viața privată în presă. Nu ne dorim să fim în centrul atenției, însă trebuie să demonstrăm legiuitorului român că există o nevoie socială pentru reglementarea parteneriatului civil”, a declarat Florin Buhuceanu.

„Dumnezeu este foarte important pentru mine încă de când eram mic. Am avut nevoie de mult timp să reconciliez orientarea sexuală cu credința mea, întrucât Biserica respinge persoanele gay. Am învățat să mă accept și să mă înțeleg, găsindu-mi fericirea lângă persoana pe care o iubesc. Este cel mai important om din viața mea. Nu am nevoie de recunoașterea bisericii ca Dumnezeu să știe asta. Am însă nevoie de recunoașterea și protecția statului român, ca orice alt cetățean”, spune Victor Ciobotaru.

Legalizarea parteneriatului civil

În ultimii 11 ani au fost depuse şi dezbătute în Parlament 8 propuneri de lege pentru reglementarea parteneriatului civil, dar niciuna nu a îndeplinit numărul necesar de voturi. ACCEPT face demersuri pentru această cauză de 13 ani. Un procent de 10% din populația din România trăiește în cuplu, fără recunoaștere juridică, conform sociologilor.

„Curtea Constituționață a României a statuat prin Decizia nr. 534 / 2018 în cauza Coman faptul că persoanele LGBTI au un drept constituțional la viață privată și de familie, fiind egale cuplurilor heterosexuale ca drepturi și îndatoriri. În România, există un conflict între realitatea socială şi realitatea legală în care trăiesc familiile gay, cu consecințe foarte grave pentru comunitatea LGBTI, iar Parlamentul şi Guvernul refuză să pună capăt discriminării.

Autoritățile participă în cunoștință de cauză la întreţinerea şi agravarea acestei situații. În ciuda faptului că cele 7 familii pe care noi le reprezentăm trăiesc împreună de ani de zile, sunt cunoscuţi şi acceptaţi de majoritatea celor din jurul lor ca familie (prieteni, vecini, familie extinsă, colegi), legea nu le conferă nicio recunoaştere oficială şi nicio protecţie legală. Argumentul invocat iar și iar – absența nevoii sociale – este unul mincinos. ACCEPT stă la dispoziția tuturor cuplurilor de același sex din București și din tară care doresc să dea în judecată statul român și le va reprezenta gratuit în instanță și la CEDO,” a declarat Teodora Ion-Rotaru, director executiv al Asociației ACCEPT.

Anul trecut, în octombrie, a fost organizat un referendum pentru redefinirea familiie ca fiind uniunea dintre un bărbat și o femeie, însă nu a trecut pragul de prezență la vot.

sursa foto: Facebook Asociatia ACCEPT

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *