Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Șantierul de modernizare a liniei de tramvai 5 a fost deblocat. Hotărârea adoptată de Consiliul General

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 1 august 2024

Lucrările pentru modernizarea liniei 5 de tramvai au fost reluate. Decizia constructorului a survenit în contextul în care Consiliul General a adoptat miercuri, în unanimitate, o hotărâre prin care a fost alocată suma de 40 milioane de lei pentru ca Primăria Capitalei să poată achita facturile restante. 

Municipalitatea a încheiat, la finele anului 2023, cu o asociere condusă de firma Mari-Vila Com contractul pentru modernizarea liniei de tramvai 5, de la Șoseaua Ștefan cel Mare la Podul Băneasa.

Investiția constă în lucrări la calea de rulare, realizarea a 18 peroane noi, lucrări la rețeaua de contact, modernizarea substației electrice de tracțiune Nordului, lucrări la sistemul de iluminat public, relocarea semaforizării de pe B-dul Barbu Văcărescu și Strada Alexandru Șerbănescu și lucrări la rețelele edilitare.

Lucrările ar trebui finalizate în 12 luni, inclusiv proiectarea, iar termenul de garanție este de 5 ani. Valoarea investiției este de 170 milioane lei, TVA inclus. Traseul propus pentru reabilitarea liniei are o lungime de 4,25 kilometri pe bulevardul Barbu Văcărescu și strada Alexandru Șerbănescu.

Blocaj pe șantierul liniei 5

Începute anul acesta, lucrările au avansat excelent, stadiul general fiind undeva la 50%. Constructorul a început încă de luna trecută montarea șinelor, iar dacă totul mergea bine, tramvaiele ar fi putut reveni pe traseu încă de anul acesta.

Luna trecută, constructorul a abandonat șantierul, după ce municipalitatea nu i-a achitat mai multe facturi. Într-un interviu acordat pentru Buletin de București, Marin Mândrilă, patronul Mari Vila-Com, a subliniat că firma sa are de primit peste 40 milioane de lei.

Noi avem acuma situații de plată făcute, unele chiar și facturate, în valoare de vreo 40 și ceva de milioane de lei. Din ăștia ni s-a plătit cinci milioane și ceva de lei pe tot șantierul. Noi suntem mult mai avansați decât acei 40 și ceva de milioane de lei cu care suntem în stadiul de a-i factura. Lucrarea e făcută cam 50% din total. O lucrare cu o valoare de vreo 160 de milioane de lei cu TVA cu tot și noi am executat cam 50% din această lucrare. Când s-a deschis șantierul a venit într-o conferință de presă primarul și a spus că are bani. Și presa l-a întrebat și a spus că nu-i problemă că sunt bani. Eu am spus atunci că dacă utilitățile nu ne dau de furcă, să găsim utilități deosebite pe sub linia de tramvai, și dacă avem bani, noi dăm lucrarea înainte de termen și chiar am specificat că la finalul anului lucrarea va fi gata. (…) Consilierii nu vor să se strângă la invitația primarului. El (n.r. – Nicușor Dan) zice că vrea rectificare de buget ca să poată să ne plătească sau un credit la bancă. Și pentru una și pentru alta are nevoie de aprobare de la Consiliul General”, a declarat Marin Mândrilă.

Comentarii