Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Sancțiuni mai dure pentru pentru abaterile în trafic, adoptate de Guvern / Bode: Carnagiul de pe şoselele României trebuie oprit

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 27 ianuarie 2022

Lucian Bode, ministrul de Interne, a anunțat joi, 27 ianuarie, că Guvernul a schimbat o serie de sancțiuni în ceea ce privește abaterile de la Codul Rutier. Noile amenzi vor intra în vigoare la 30 de zile după ce OUG va fi publicat în Monitorul Oficial. 

În 2021, am înregistrat o scădere a numărului accidentelor grave cu aproape 22% și a persoanelor grav rănite cu aproape 31%, comparativ cu 2020, în timp ce numărul persoanelor decedate în accidente rutiere a crescut cu 8%, mai exact am ajuns la 1.878 de morți în accidente rutiere în anul 2021(…)Carnagiul de pe şoselele României trebuie oprit”, a declarat Lucian Bode, la finalul ședinței de Guvern de miercuri, argumentând schimbările aduse Codului Rutier.

Ministrul a prezentat 9 puncte majore de intervenție la nivelul legislației rutiere:

„1. Definirea comportamentului agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice – sancționarea acestui comportament cu amendă cuprinsă între 580 de lei și 725 de lei, clasa a II-a de sancțiuni, și suspendarea exercitării dreptului de a conduce pe 30 de zile.

*Următoarele acțiuni sunt considerate agresive, potrivit proiectului de OUG:

  • Deplasarea succesivă de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens.
  • Folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în fața sa să elibereze banda de circulație.
  • Circulația cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral, de natură a intimida conducătorul acestuia.
  • Pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților.

2. Regimul de circulație pe autostradă, înăsprirea sancțiunilor pentru nerespectarea regulilor – Se sancționează circulația nejustificată a autovehiculelor pe banda de urgență a autostrăziloramendă prevăzută în clasa a IV-a, între 1.305 și 2.900 de lei și cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru 90 de zile. 120 de zile pentru săvârșirea faptelor privind executarea pe autostradă a manevrelor de întoarcere sau de mers înapoi.

3. Din clasa a 2-a de sancțiuni în clasa a 3-a de sancțiuni: Nerespectarea regulilor referitoare la manevra de depășire și neacordarea de prioritate – majorarea perioadei de suspendare a permisului la 60 de zile.

4. La trecerile la nivel cu calea ferată – se majorează perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce la 120 de zile de la 90 de zile.

5. Este reglementat un nou prag de viteză, pragul de peste 70km/h față de limita legală, pentru depășirea căruia se va aplica 120 de zile de suspendare a dreptului de a conduce.

6. Nouă contravenție pentru nerespectarea obligației de a menține curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului.

7. Lipsă de eficiență a punctelor de penalizare aplicate, întrucât termenul de prescripție a cumulului de puncte nu se suspendă. Venim cu o nouă reglementare, suspendare de drept a termenului de prescripție de 6 luni, pentru cumulul de 15 puncte de suspendare, până rămâne definitivă hotărârea judecătorească.

8. Se introduce interdicția de a conduce un vehicul pe drumurile publice, în urma condamnării pentru săvârșirea unor infracțiuni la regimul rutier, pe teritoriul României, pentru titularii de permise de conducere emise de alte state. Posibilitatea susținerii testului de verificare a cunoștințelor regulilor de circulație la orice serviciu al Poliției Rutiere din România.

9. Se introduc norme cu privire la transmiterea datelor de identificare ale șoferului de către proprietar pentru responsabilizarea proprietarului, adică identificarea în mod cert a persoanelor care au condus un vehicul la un anumit moment”

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Find More on on that Topic: mainnews.ro/sanctiuni-mai-dure-pentru-pentru-abaterile-in-trafic-adoptate-de-guvern-lucian-bode-carnagiul-de-pe-soselele-romaniei-trebuie-oprit/ […]

  • … [Trackback]

    […] Read More here on that Topic: mainnews.ro/sanctiuni-mai-dure-pentru-pentru-abaterile-in-trafic-adoptate-de-guvern-lucian-bode-carnagiul-de-pe-soselele-romaniei-trebuie-oprit/ […]

  • … [Trackback]

    […] Read More Info here on that Topic: mainnews.ro/sanctiuni-mai-dure-pentru-pentru-abaterile-in-trafic-adoptate-de-guvern-lucian-bode-carnagiul-de-pe-soselele-romaniei-trebuie-oprit/ […]

  • … [Trackback]

    […] Read More Information here to that Topic: mainnews.ro/sanctiuni-mai-dure-pentru-pentru-abaterile-in-trafic-adoptate-de-guvern-lucian-bode-carnagiul-de-pe-soselele-romaniei-trebuie-oprit/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *