Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Rusia vrea control deplin în Donbas și sudul Ucrainei, afirmă un general rus: Am avea o altă cale spre Transnistria UPDATE

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 22 aprilie 2022

UPDATE Republica Moldova l-a convocat vineri, 22 aprilie, pe ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov, în contextul declarațiilor făcute de generalul-maior Rustam Minnekayev privind Transnistria. Acestuia i-a fost exprimată îngrijorarea profundă față de afirmațiile făcute de oficialul rus.

Redăm integral comunicatul transmis vineri de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene:

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a luat act de declarațiile reprezentantului Ministerului Apărării al Federației Ruse. În acest context, MAEIE a convocat ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova Oleg Vasnețov, căruia i-a fost exprimată îngrijorarea profundă față de afirmațiile făcute de oficialul rus.

MAEIE califică aceste declarații drept nefondate și în contradicție cu poziția Federației Ruse de susținere a suveranității și integrității teritoriale a țării noastre, în frontierele recunoscute la nivel internațional.

Totodată, în cadrul întrevederii a fost reiterat faptul că Republica Moldova, conform Constituției sale este un stat neutru și exprimată solicitarea ca acest principiu să fie respectat de toți actorii internaționali, inclusiv de către Federația Rusă.

Știrea inițială

Rusia urmărește să cucerească sudul Ucrainei și să deschidă o rută către regiunea separatistă Transnistria din Moldova, afirmă un general rus de rang înalt. Generalul-maior Rustam Minnekayev a precizat că Moscova va căuta să preia „controlul total” asupra sudului, pe lângă regiunea Donbas din est – obiectivul declarat al autorităților ruse, relatează BBC.

Auto-proclamata republică separatistă Transnistria de pe teritoriul Republicii Moldova este o mică regiune care se învecinează cu Ucraina. Nu este clar dacă comentariile generalului Minnekayev sunt susținute oficial.

Oficiali ruși din domeniul apărării au declarat că „analizează” comentariile generalului, care – dacă se confirmă – oferă o primă perspectivă asupra potențialelor planuri ale Rusiei în următoarele săptămâni.

Transnistria, o mică regiune separatistă, se învecinează cu vestul Ucrainei. Aceasta și-a revendicat independența după căderea Uniunii Sovietice în urma unui conflict sângeros, dar nu este recunoscută la nivel internațional și rămâne oficial parte a Republicii Moldova. Un mic detașament de aproximativ 1.500 de soldați ruși a fost staționat în regiune din 1995, ca parte a unui acord de armistițiu.

Generalul Minnekayev, care este comandant adjunct al districtului militar central al Rusiei, a vorbit la un eveniment militar în regiunea Sverdlovsk.

„Controlul asupra sudului Ucrainei este o altă cale de ieșire spre Transnistria, unde există, de asemenea, fapte de opresiune a populației vorbitoare de limbă rusă”, a declarat generalul Minnekayev.

Președintele Vladimir Putin a făcut afirmații identice cu privire la presupusa discriminare a rusofonilor din Ucraina înainte de a lansa invazia din 24 februarie.

Ministerul ucrainean al Apărării a denunțat comentariile generalului Minnekayev drept „imperialism” rusesc.

Într-o declarație postată pe Twitter, oficialii ucraineni au afirmat că Rusia a „recunoscut că obiectivul celei de-a doua faze a războiului nu este victoria asupra naziștilor mitici, ci pur și simplu ocuparea estului și sudului Ucrainei”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că Rusia plănuiește să organizeze o serie de referendumuri false de independență în regiunile ocupate pentru a crea o serie de state separatiste pro-ruse.

„Dacă vă cer să completați niște chestionare, să vă lăsați undeva datele pașaportului, trebuie să știți că acest lucru nu este pentru a vă ajuta. Acest lucru are ca scop falsificarea așa-zisului referendum pe teritoriul vostru, dacă vine un ordin de la Moscova de a organiza un astfel de spectacol. Aceasta este realitatea. Fiți atenți”, a avertizat liderul de la Kiev.

Foto: Marienko Andrii / UNIAN

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *