Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Rusia suspendă inspecţiile reciproce cu SUA la bazele nucleare

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 8 august 2022

Administraţia Vladimir Putin a anunţat, luni seară, că a decis suspendarea inspecţiilor pe bază de reciprocitate cu Statele Unite prevăzute în Noul Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic (Noul START), Moscova argumentând că reacţionează la acţiuni ale Washingtonului.

Ministerul rus de Externe a declarat că instalațiile care fac obiectul inspecțiilor în cadrul tratatului New START vor fi „temporar” scutite de astfel de inspecții.

Anunțul vine în contextul în care legăturile dintre Rusia și Statele Unite se destramă din cauza invaziei Moscovei în Ucraina și a sancțiunilor occidentale.

Noul START este ultimul pact de reducere a armelor rămas între foștii rivali din Războiul Rece și limitează la 1.550 numărul de focoase nucleare care pot fi desfășurate de Moscova și Washington.

„Rusia este acum forțată să recurgă la această măsură ca urmare a dorinței persistente a Washingtonului de a obține în mod implicit o reluare a inspecțiilor în condiții care nu țin cont de realitățile existente”, a precizat Ministerul de Externe într-un comunicat.

De asemenea, Moscova a acuzat Washingtonul că încearcă „să creeze avantaje unilaterale” și să priveze Rusia de „dreptul de a efectua inspecții pe teritoriul american”.

În comunicat se arată că a devenit dificil pentru Moscova să efectueze inspecții pe teritoriul american din cauza sancțiunilor occidentale, inclusiv închiderea spațiului aerian pentru avioanele rusești și restricțiile privind vizele.

De asemenea, Moscova a evocat o nouă creștere a numărului de cazuri de coronavirus în Statele Unite.

„Credem că, în circumstanțele actuale, părțile ar trebui să renunțe la încercările vădit contraproductive de a accelera în mod artificial reluarea activităților de inspecție START și să se concentreze pe un studiu amănunțit al tuturor problemelor existente în acest domeniu”, a declarat ministerul de externe.

Anul trecut, Statele Unite și Rusia au prelungit Noul START cu perioada maximă permisă de cinci ani.

Anunțul Moscovei a fost făcut după ce președintele american Joe Biden a cerut Rusiei și Chinei să își demonstreze angajamentul de a limita armele nucleare.

Rusia ar trebui să își demonstreze disponibilitatea de a reînnoi pactul de reducere a armelor nucleare atunci când acesta va expira în 2026, a declarat Biden.

Foto: Pixabay

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW