Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Rusia şi Ucraina semnează vineri, la Istanbul, un acord privind exportul cerealelor

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 21 iulie 2022

Ucraina, Rusia, Turcia și secretarul general al ONU, Antonio Guterres, vor semna vineri, 22 iulie, un acord pentru reluarea exporturilor de cereale din Marea Neagră ale Ucrainei, a declarat biroul președintelui turc, Tayyip Erdogan, citat de Al Jazeera.

Rusia și Ucraina sunt amândouă mari furnizori mondiali de grâu, dar invazia Ucrainei de către Moscova din 24 februarie a dus la creșterea prețurilor la alimente și a declanșat o criză alimentară internațională.

Războiul a blocat exporturile Kievului, lăsând zeci de nave blocate și aproximativ 20 de milioane de tone de cereale blocate în silozurile din portul Odesa.

Ankara a declarat că s-a ajuns la un acord general asupra unui plan condus de ONU în timpul discuțiilor de la Istanbul de săptămâna trecută și că acesta va fi acum pus în scris de către părți. Detaliile acordului nu se cunosc momentan. Acesta urmează să fie semnat vineri la birourile Palatului Dolmabahce la ora 16:30, ora României, potrivit sursei citate.

Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, se va deplasa vineri la Istanbul, a declarat un purtător de cuvânt al ONU, în timp ce oficialii ONU și turci încearcă să obțină un acord scris cu Rusia și Ucraina pentru a relua exporturile de cereale din Marea Neagră ale Ucrainei.

„Situația rămâne un pic fluidă, așa că nu pot spune cu adevărat când va fi semnat ceva”, declarase anterior purtătorul de cuvânt adjunct al ONU, Farhan Haq, pentru reporterii din New York.

Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat că speră să se ajungă la un acord și că discuțiile decurg bine. Ankara a declarat că s-a ajuns la un acord general asupra unui plan condus de ONU în timpul discuțiilor de la Istanbul de săptămâna trecută și că dorește să îl pună în scris săptămâna aceasta.

Foto: Pixabay

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Info to that Topic: mainnews.ro/rusia-si-ucraina-semneaza-vineri-la-istanbul-un-acord-privind-exportul-cerealelor/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *