Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Rusia s-ar folosi de Telegram și TikTok pentru a găsi sabotori în Europa

By news.ro , in Stirile zilei , at 25 iulie 2024 Etichete: , , , ,

O unitate specială a agenției ruse de informații militare (GRU) a orchestrat acte de sabotaj în Europa, recrutând persoane prin intermediul platformelor Telegram și TikTok, conform investigațiilor centrului Dossier, citate de Ukrainskaia Pravda.

O echipă de agenți din Direcția Principală a Statului Major al Forțelor Armate Ruse (GRU), sub conducerea colonelului Denis Smolianinov, este responsabilă pentru o serie de operațiuni de sabotaj pe continent. La începutul anului 2024, aceștia au folosit canalele Telegram pentru a recruta un bărbat din Letonia, care a aruncat un cocktail Molotov în Muzeul Ocupației Letoniei din Riga, conform instrucțiunilor primite. Serviciile de informații occidentale au avertizat asupra intensificării acestor operațiuni de sabotaj organizate de Rusia în Europa. Raportul Dossier evidențiază responsabilitatea unității pentru mai multe acte de sabotaj în regiune.

Raportul a relevat și faptul că unitatea a fost implicată în organizarea de proteste de stânga împotriva NATO în diverse orașe europene, cu sloganuri precum „Nu atragerii țării noastre în război” și „NATO este inamicul nostru comun”. În aprilie, procuratura federală din Germania a anunțat arestarea a doi cetățeni germano-ruși, suspectați de planificarea unor atacuri cu explozibili și incendieri, inclusiv la baze militare americane. Echipa lui Smolianinov a fost, de asemenea, responsabilă pentru o campanie de dezinformare în timpul conflictului israeliano-palestinian de la sfârșitul anului 2023. În cadrul acestei campanii, un grup de cetățeni moldoveni a desenat Stelele lui David pe clădiri din Paris și suburbiile sale, fiind recrutați prin TikTok.

Smolianinov și echipa sa caută agenți prin intermediul canalelor de recrutare online, în rândul activiștilor proruși, infractorilor sau radicalilor de orice orientare politică. Sursele centrului de investigații Dossier indică faptul că Direcția Principală a Statului Major rus implică infractori din Rusia, Ucraina, Georgia, Armenia, Moldova și Serbia în aceste acte de sabotaj, recrutându-i prin intermediul angajaților Ministerului Afacerilor Interne. Unii dintre acești agenți dețin și pașapoarte UE. În ultimele șase luni, autoritățile poloneze au arestat 18 persoane suspectate de activități ostile sau sabotaj în colaborare cu Rusia sau Belarus, conform Ministerului polonez de Interne. Anul trecut, alți suspecți au fost arestați în Germania, Austria, Danemarca, Estonia și alte țări pentru presupus spionaj în favoarea Rusiei sau alte forme de colaborare cu serviciile secrete ruse.

foto: pixabay

Comentarii