Rusia avertizează că embargoul asupra petrolului rusesc va destabiliza pieţele energetice la nivel mondial
Ministerul rus de Externe a transmis joi, 2 iunie, că decizia Uniunii Europene de a impune un embargo parțial asupra petrolului rusesc este „autodistructivă” și s-ar putea întoarce împotriva blocului comunitar.
Luni, liderii UE au convenit, în principiu, să reducă 90% din importurile de petrol din Rusia până la sfârșitul acestui an. Acum, Moscova avertizează că măsura poate să destabilizeze piețele energetice globale, transmite The Guardian.
„Deciziile Uniunii Europene de a impune un embargo parțial asupra petrolului și produselor petroliere rusești, precum și de a interzice asigurările pentru navele comerciale rusești, sunt foarte probabil să provoace noi creșteri de prețuri, să destabilizeze piețele energetice și să perturbe lanțurile de aprovizionare”, a transmis Ministerul Afacerilor Externe din Rusia.
Între timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, în cadrul briefingului său obișnuit, că Rusia va avea unde să își vândă petrolul.
„Dacă undeva cererea scade, înseamnă că în alt loc crește – fluxurile vor fi redirecționate”, a dat acesta asigurări.
Context
Noul pachet de sancțiuni al blocului prevede interzicerea imediată a 75% din importurile de țiței rusesc în Europa. Această interdicție va crește la 90% până la sfârșitul anului. Embargoul parțial este menit să permită Ungariei și altor țări fără ieșire la mare să continue să importe petrol rusesc prin conducte.
Această decizie va avea ca rezultat o factură mai mare la energie pentru consumatori. UE a importat între 3 și 3,7 milioane de barili de petrol rusesc Ural pe zi, potrivit Rystad Energy. Înlocuirea a 75% din această cantitate cu Brent – la 120 de dolari pe baril – ar implica un cost suplimentar de cel puțin 2 miliarde de dolari pe lună.
Cu toate acestea, embargoul este încă semnificativ. Exporturile rusești de țiței s-au ridicat la 110 miliarde de dolari, mai mult de o cincime din toate veniturile din exporturile de mărfuri ale Moscovei în 2021. Chiar dacă petrolul poate fi expediat mai ușor în altă parte decât gazele, Rusia va avea dificultăți în a înlocui complet aceste exporturi pierdute din UE.
India a cumpărat cantități record de țiței rusesc la preț redus, dar își exploatează deja rafinăriile peste capacitatea lor oficială, spun analiștii RBC. China încă nu a accelerat importurile, dar economia sa este mai puțin dinamică în contextul restricțiilor COVID-19, care au dus la numeroase blocaje. Iar embargoul UE va descuraja petrolierele non-rusești să transporte țițeiul de la Moscova.
Rusia ar putea câștiga cel puțin 8,1 miliarde de dolari pe lună dacă ar exporta 3 milioane de barili pe zi către UE la prețurile actuale ale țițeiului Ural. Analiștii de la Rystad spun că Moscova ar putea redirecționa cel mult 1 milion de barili din cei destinați anterior UE, ceea ce implică faptul că exporturile de 3 milioane de barili se vor reduce rapid la doar 1,75 milioane de barili.
Acest lucru înseamnă venituri pierdute de cel puțin 3,4 miliarde de dolari pe lună în faza inițială a embargoului, sau puțin peste 40% din veniturile lunare estimate de Moscova din exporturile către UE, arată calculele efectuate de specialiști. Această pierdere ar putea crește la cel puțin 4,5 miliarde de dolari pe lună odată ce intră în vigoare interdicția totală a UE. Embargoul UE asupra petrolului va afecta mai mult Rusia decât Europa.
Liderii Uniunii Europene au convenit, în principiu, să reducă imediat 75% din importurile de petrol din Rusia, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, într-un mesaj postat pe Twitter în data de 31 mai.
Acordul prevede, totodată, interzicerea a 90% din importurile de petrol rusesc până la sfârșitul anului.
Aproximativ 10% din importuri vor fi exceptate temporar de la embargoul UE pentru a ajuta țările fără ieșire la mare, precum Ungaria, Slovacia și Republica Cehă. Aceste țări importă petrol rusesc prin conducte și nu îl pot înlocui cu ușurință.
Foto: Pixabay
Comentarii