Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Rusia afirmă pentru prima oară că este „în stare de război” cu Ucraina

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 22 martie 2024 Etichete: , , ,

Rusia a fost caracterizată drept fiind într-o „stare de război” în Ucraina, afirmă Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, într-un interviu acordat site-ului rus aif.ru, citat de agenţia oficială rusă de presă Tass, marcată de utilizarea termenului „război” pentru prima dată de la începutul conflictului, în februarie 2022.

Funcționarii ruși au adoptat treptat termenul „război”, înlocuind practica anterioară de a evita acest cuvânt.

”Ne aflăm în stare de război. Da, a început ca o operaţiune militară specială, dar imediat ce s-a format acest grup acolo, atunci când Occidentul colectiv participă alături de Ucraina, pentru noi a devenit deja un război. Sunt convins de asta. Iar toată lumea trebuie să înţeleagă asta”, declară acest apropiat al lui Vladimir Putin, proaspăt reales în al cincilea mandat, în acest interviu acordat site-ului ”Argumentî i faktî”.

Peskov afirmă că Rusia are intenția de a-și „eliberare” complet „noile regiuni”, în scopul asigurării securității cetățenilor.

El se referă la patru regiuni ucrainene, anunțate ca fiind anexate de Moscova în septembrie 2022.

Kievul respinge aceste anexări ca fiind cuceriri ilegale ale teritoriului său și afirmă că nu va înceta eforturile până când toți militarii ruși nu vor fi retrasi din Ucraina.

Ucraina manifestă hotărârea de a recâștiga controlul asupra Peninsulei Crimeea, situată la Marea Neagră, și anexată de Rusia în 2014.

Moscova, care a efectuat investiții semnificative în Crimeea, subliniază că peninsula este parte integrantă a Rusiei și că statutul acesteia a fost rezolvat definitiv.

foto: pixabay

Comentarii