Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Românii pot cere administrarea dozei a patra de vaccin anti-COVID-19

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 11 mai 2022

Începând de luni, 16 mai, persoanele vaccinate cu trei doze de vaccin împotriva COVID-19 pot solicita vaccinarea cu doza a 4-a, a anunțat miercuri, 11 mai, Ministerul Sănătății. Momentan, a patra doză de vaccin se va face doar cu serul Pfizer.

„Administrarea dozei a 4-a de vaccin Comirnaty – Pfizer BioNTech este posibilă, după recomandările EMA și ECDC. Începând din 16 mai 2022, în centrele de vaccinare și în cabinetele de medicină de familie se poate efectua, la cerere, cea de – a patra doză de vaccin Comirnaty – Pfizer BioNTech.

Pot solicita vaccinarea cu doza a 4-a persoanele peste 18 ani care au fost vaccinate împotriva COVID-19 cu 3 doze de vaccin de tip ARN mesager”, a anunțat, într-un comunicat, MS.

Sursa citată precizează că vaccinarea cu doza a 4-a se poate face doar la cel puțin 4 luni după efectuarea celei de a 3-a doze.

„Se recomandă efectuarea dozei a patra de vaccin în special persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani. Dovada vaccinării cu doza a 4-a va fi reprezentată de adeverința de vaccinare, generată din Registrul Electronic Național de Vaccinări, sau de certificatul digital”, conchide sursa citată.

La rândul său, Andrei Baciu, secretar de stat în MS, a menționat că în Statele Unite ale Americii deja este administrată a patra doză de ser anti-COVID-19.

„Doza patru de vaccin împotriva COVID-19, de luni și în România. Așa cum se întâmplă deja în Statele Unite ale Americii, și în România, începând de săptămâna viitoare va putea fi făcută, la cerere, doza patru de vaccin împotriva COVID-19. Și pentru că am primit în ultima perioadă multe întrebări cu privire la acest subiect, iată ce trebuie să știm:

  • Pot face a patra doză persoanele de peste 18 ani care au fost vaccinate cu trei doze de vaccin împotriva COVID-19 de tip ARN mesager.
  • A patra doză poate fi făcută cu produsul Comirnaty – Pfizer BioNTech, la minim 4 luni de la efectuarea dozei trei de vaccin. Asta înseamnă că cei care s-au vaccinat cu a treia doză înainte de jumătatea lunii ianuarie pot face și doza patru, dar doar dacă își doresc.
  • Persoanele care solicită vaccinarea cu a patra doză se vor adresa direct centrului de vaccinare și cabinetelor medicilor de familie, cu înregistrarea datelor privind vaccinarea direct în Registrul Electronic Național al Vaccinurilor. Nu este nevoie așadar de programare prin platformă”.

Ro Vaccinare, pagina de Facebook a Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), a transmis luni, 9 mai, situația vaccinării la nivel național pentru perioada 2-8 mai, dar și cea de la debutul campaniei de imunizare, în data de 27 decembrie 2020.

„Informare săptămânală privind vaccinarea împotriva COVID-19
1. Persoane vaccinate în săptămâna 2-8 mai 2022: 6.875;
2. Persoane vaccinate cu prima doză în săptămâna 2-8 mai 2022: 929;
3. Total persoane vaccinate: 8.126.799;
4. Persoane vaccinate cu schemă completă: 8.106.873;
5. Persoane vaccinate cu doza de rapel: 2.597.710;”, se arată în postarea din mediul online.

CNCAV precizează că o a patra doză deja a fost administrată câtorva zeci de pacienți, explicația fiind că în cazul acestora schema inițială de vaccinare a conținut trei doze, astfel că această a patra doza a fost „booster”.

„6. Persoane vaccinate cu doza a IV-a: 31*;
7. Total doze administrate din 27 decembrie 2020: 16.818.451.
* Persoanele vaccinate cu doza a IV-a sunt persoane sever imunocompromise, eligibile pentru o schemă de vaccinare primară cu 3 doze.
** Vom reveni cu detalii privind administrarea dozei a IV-a la populația generală după ce vom avea o decizie în acest sens”, conchide postarea.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *