Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Românii cu arsuri grave vor fi tratați în Belgia. În spitalele din țară sunt doar 24 de paturi

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 26 aprilie 2023 Etichete: , , , , ,

Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, 26 aprilie, un  protocol de colaborare între Ministerul Sănătăţii, MAI, MAE şi MApN, pe de o parte, şi Ministerul Apărării din Belgia, pe de altă parte, privind internarea şi tratarea pacienţilor români cu arsuri grave în Spitalul militar „Regina Astrid” din Bruxelles, informează Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Executivului.

În România există doar 24 de paturi în care se pot trata arsurile medii şi severe, cu mult sub numărul mare de pacienţi cu arsuri grave care trebuie trataţi şi pentru care este vital transferul în termen de 24 sau 48 de ore într-un centru performant, a subliniat sursa citată. Potrivit datelor Main News, în spitalele județene și municipale sunt aproximativ 300 de paturi în care pot fi tratați pacienții cu arsuri de o gravitate medie.

2024, „anul speranței” pentru pacienții cu arsuri grave din România

Trei centre pentru tratarea  pacienților cu arsuri grave ar urma să fie construite printr-un program cu finanțare de la Banca Mondială, astfel: în Capitală, la Spitalul Grigore Alexandrescu,  la Timișoara și Târgu Mureș.

Proiectele sunt aprobate în acest moment, finanțarea este aprobată. Acestea ar trebui să fie finalizate până la sfârșitul anului 2024. În prezent,  tratarea pacienților cu arsuri grave în străinătate se face în baza unui transfer,  recomandate de comisiile de specialitate constituite la nivelul spitalelor sunt organizate în colaborare cu Departamentul pentru Situații de Urgență (MAI). Finanțarea tratamentului în străinătate în faza acută este efectuată fie de CNAS (pacienții asigurați), prin Formularul European S2. Potrivit unui raport al Ministerului Sănătății din 2022, 10.000 de pacienți se prezintă anual la camerele de gardă ale spitalelor din România pentru leziuni de arsură, iar circa 4.000 de cazuri necesită internare pentru supraveghere și tratament de specialitate.

Sursă foto: Inquam Photos / Costin Dincă

Comentarii