Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


România va găzdui Summitul celor Trei Mări de anul viitor. Klaus Iohannis: Succesul Inițiativei noastre se măsoară în succesul proiectelor

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 20 iunie 2022

Klaus Iohannis a transmis luni, 20 iunie, la finalul Summitului Inițiativei celor Trei Mări, că cele 12 state participante au dezbătut modul în care țările din regiune trebuie să se raporteze la infrastructură, energie și digitalizare în timpul războiului declanșat de Federația Rusă în Ucraina. Reuniunea de anul viitor va fi găzduită la București, ocazie în care România va prezenta stadiul proiectelor demarate în cadrul Inițiativei, precum Rail2Sea sau ViaCarpathia.

Am fost onorat să particip la al șaptelea Summit al Inițiativei celor Trei Mări (n.r. Baltică, Neagră și Adriatică) (….) Un moment cheie pentru continentul European, a regiunii celor Trei Mări pe fondul agresiunii nejustificate, neprovocate a Rusiei în Ucraina (…) Am analizat modul în care Inițiativa trebuie să se situeze în actualul context de securitate, în cele trei domenii de bază(n.r. infrastructură, energie și digitalizare)”, a declarat Klaus Iohannis, în timpul conferinței de presă susținută la finalul Summitului.

Președintele României a menționat un acord semnat la Davos între Transgaz și fondul de investiții al Inițiativei celor Trei Mări, ce vizează integrarea transportului de hidrogen în România, cu o valoare estimată la 626 de milioane de euro.

Klaus Iohannis s-a referit și la ViaCarpathia – o rețea transeuropeană de autostrăzi ce ar urma să lege Marea Baltică de Marea Neagră – și Rail2Sea – un alt proiect ce are în vedere dezvoltarea unei linii de cale ferată ce va conecta portul Gdansk de la Marea Baltică de portul Constanța de la Marea Neagră.

„Succesul inițiativei noastre se măsoară în succesul proiectelor. Ne vom ghida națiunile după un principiu clar: Împreună suntem mai puternici(…) Trebuie să înțelegem că sunt proiecte de infrastructură unde participă mai mulți parteneri, nu este un proiect național”, a menționat liderul de la București.

Președintele a anunțat că va avea o întâlnire cu premierul Nicolae Ciucă și cu ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, „pentru a vedea cum putem accelera implementarea acestor proiecte”.

Nu trebuie să ne imaginăm că vom face o autostradă de la Baltică la Marea Neagră, va conține părți de drum rapid sau autostradă care deja există, trebuie legate în așa fel încât să avem o conexiune rapidă. Ministerele de Transporturi din statele noastre negociază de ani de zile, iar cum la noi se realizează porțiuni de cale ferată sau de autostradă, așa se întâmplă în toate statele”, a adăugat Iohannis.

Ucraina, partener participant la Inițiativa celor Trei Mări

Liderii Poloniei, României și Letoniei au anunțat că Ucraina, țară care ar urma să primească statutul de candidat la UE, va deveni partener participant la Inițiativa celor Trei Mări, întrucât nu poate obține statutul de membru până nu va fi ratificată aderarea la forul european.

Nimeni nu se aștepta că vom ajunge să discutăm în condiții atât de dificile și că vom vedea cât de important a fost ca în 2015 să decidem să creăm o astfel de legătură, să construim în domeniul securității în această zonă. Nu vorbim de securitatea militară, pentru asta este NATO, a cărei membri suntem toți, dar este vorba de securitate în alte domenii – energetic, comunicații și securitatea cibernetică, domenii în care acțiunile noastre nu erau compatibile, nu ne dezvoltam împreună în aceste domenii”, a spus președintele Poloniei, Andrzej Duda.

Concret, liderii celor 12 state participante la Inițiativa celor Trei Mări au discutat despre proiectele prin care vor putea lega Ucraina de restul Europei, iar, în acest sens, președintele polonez a menționat crearea unei legături rapide de cale ferată între Kiev și Varșovia.

Ca țară gazdă a viitorului Summit, România va analiza toate posibilitățile prin care Inițiativa poate ajuta Ucraina, ne vom concentra pe proiectele de interconectare prin care Ucraina ar putea participa ca partener al Inițiativei”, a precizat Klaus Iohannis.

Vom sprijini Ucraina, sprijinim Ucraina și vom sprijini lupta Ucrainei pentru teritorii, integritate, suveranitate. Ucraina este un stat democrat și luptă în prezent pentru valori care sunt și ale noastre. Europa nu este completă fără Ucraina și de aceea sprijinim ajutoarele acordate acestei țări de către Consiliul Europei”, a fost concluzia Summitului, prezentată de președintele Letoniei, Egils Levits.

Alte țări care s-ar putea alătura în viitor Inițiativei celor Trei Mări ar fi Republica Moldova și Georgia, la propunerea României, și Bosnia și Herțegovina, la propunerea Sloveniei.

Considerăm că același tip de parteneriat poate să fie acordat statelor care sunt în Europa Centrală, dar nu sunt membri ai UE și aspiră la statutul de membru”, a spus președintele polonez.

Statele membre ale Inițiativei celor Trei Mări sunt România, Polonia, Ungaria, Republica Cehă, Austria, Croația, Bulgaria, Estonia, Lituania și Letonia, Slovacia și Slovenia.

Sursă foto: Administrația Prezidențială

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More on on that Topic: mainnews.ro/romania-va-gazdui-summitul-celor-trei-mari-de-anul-viitor-klaus-iohannis-succesul-initiativei-noastre-se-masoara-in-succesul-proiectelor/ […]

  • … [Trackback]

    […] Information to that Topic: mainnews.ro/romania-va-gazdui-summitul-celor-trei-mari-de-anul-viitor-klaus-iohannis-succesul-initiativei-noastre-se-masoara-in-succesul-proiectelor/ […]

  • … [Trackback]

    […] Find More Information here on that Topic: mainnews.ro/romania-va-gazdui-summitul-celor-trei-mari-de-anul-viitor-klaus-iohannis-succesul-initiativei-noastre-se-masoara-in-succesul-proiectelor/ […]

  • … [Trackback]

    […] Information to that Topic: mainnews.ro/romania-va-gazdui-summitul-celor-trei-mari-de-anul-viitor-klaus-iohannis-succesul-initiativei-noastre-se-masoara-in-succesul-proiectelor/ […]

  • … [Trackback]

    […] There you will find 36760 additional Info on that Topic: mainnews.ro/romania-va-gazdui-summitul-celor-trei-mari-de-anul-viitor-klaus-iohannis-succesul-initiativei-noastre-se-masoara-in-succesul-proiectelor/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *