Sunday, July 7, 2024
Jurnalism corect


România operaționalizează al doilea sistem Patriot

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 5 iunie 2024

Armata Română se pregătește să operaționalizeze cel de-al doilea sistem Patriot, dintre cele patru pe care le are în dotare. Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat într-un comunicat de presă că a început exercițiul Ramstein Legacy 24 (RALY24), ce vizează eficientizarea apărării aeriene și antirachetă (Integrated Air and Missile Defense – IAMD) și care se va încheia pe 14 iunie.

Obiectivul principal al României în cadrul acestui exercițiu este operaționalizarea unui nou sistem de rachete Patriot. Primul sistem a fost livrat în 2020 și este capabil să desfășoare misiuni de luptă, fiind deja testat și la Poligonul Capul Midia în noiembrie anul trecut.

Al doilea sistem va fi operaționalizat în curând, odată ce se finalizează exercițiul Rammstein Legacy. Până pe data de 9 iunie vor fi transportate toate echipamentele în facilitățile de instruire și până la data de 14 iunie vor avea loc antrenamentele tactice cu și fără trageri de luptă.

Ce șanse sunt ca România să trimită un sistem Patriot în Ucraina

România ar putea acorda pentru Ucraina sisteme de rachete Patriot, o armă aproape vitală pentru ca țara vecină să reziste ofensivei armatei ruse. Președintele Klaus Iohannis a declarat la începutul mai că este deschis discuțiilor ca România să ofere un sistem de apărare antiaeriană Patriot Ucrainei, poziția sa survenind după o întâlnire cu omologul său american Joe Biden la Casa Albă, prilejuită de marcarea a 20 de ani de la aderarea României la NATO.

„Există evident nevoia unor sisteme de apărare antiaeriană avansate în Ucraina. Este o discuție destul de intensă despre cine poate să ofere sisteme Patriot Ucrainei. România dispune de astfel de sisteme și am fost întrebați și noi. Și președinte Biden a adus această chestiune în discuție și am spus că sunt deschis să discutăm aceste chestiuni. Asta înseamnă că va trebui să discutăm în CSAT să vedem cum putem să punem problema, ce putem să oferim și ce putem să primim în schimb, pentru că nu este acceptabil ca România să rămână fără apărare antiaeriană”, a spus Klaus Iohannis

După ce inițial s-a arătat mai degrabă rezervat în privința unui asemenea scenariu, premierul Marcel Ciolacu a declarat ulterior că subiectul va fi discutat în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

Patriot, este un sistem de apărare antirachetă sol-aer și este considerat unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare aeriană din SUA.

CITEȘTE ȘI: INTERVIU Iulian Fota, fost negociator în relația cu Ucraina, despre acordarea de sisteme Patriot: „Ce trebuie să se mai întâmple ca să pricepem? Un război direct împotriva noastră”

Sursa foto: Ministerul Apărării Naționale

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW