România needucată. 1 din 2 copii nu are loc într-o grădiniță

Sistemul de educație din România trece printr-o criză profundă. Lipsită de finanțare serioasă și măcinată de politizare până la cel mai jos nivel, școala românească pare astăzi că și-a ratat scopul, dacă este să privim la felul în care arată societatea. Un peisaj bacovian din care cu greu am putea ieși. Nu există rezolvări magice. Cine își imagina că o lege votată peste noapte poate șterge cu burete decenii de nepăsare se înșală. Main News pornește astăzi o discuție despre sistemul preșcolar, pornind de la o statistică cruntă pe care am reușit să o obținem și care ar trebui să-i facă să plece capul în pământ pe toți mediocrii care s-au ocupat de educație în ultimii 30 ani.
Așadar, conform datelor oficiale ale Ministerului Educației, în România există 489.000 de locuri în grădinițele de stat și 51.000 de locuri în cele private, în condițiile în care, conform INS, avem 825.801 de copii între 3 și 6 ani. Nici măcar în București situația nu este cu mult mai bună. Aici avem 36.721 de locuri în grădinițele de stat și 15.736 de locuri în cele private, potrivit datelor Inspectoratului Școlar, deși în Capitală își au domiciliul un număr de 74.643 de copii între 3 și 6 ani.
Ați auzit bine. Aproape 1 din 2 copii nu are loc într-o grădiniță de stat, asta deși Articolul 32 din Constituție spune că învățământul este gratuit și obligatoriu. Prevederile reprezintă doar cuvinte goale pentru sute de mii de copii, condamnați de autorități la lipsa educației timpurii, absolut necesară pentru formarea lor ca oameni.
„Sunt destul de multe probleme. În orașele mici sau în mediul rural, unde din cauza distanțelor mulți copii rămân în afara sistemului. Pentru învățământul preșcolar nu există transport. Uneori, grădinițele se află într-o comună, iar dacă aceasta are câteva sate, este puțin probabil ca părinții să își trimită părinții la grădiniță. Este o problemă dintotdeauna”, a declarat George Roman, director de programe „Salvați copiii”.
Părinții stau la coadă de la coadă, în Sectorul 3 al Capitalei, pentru a-și înscrie copiii la grădiniță. Sursa: Inquam Photos / George Călin
Lipsa educației timpurii duce la analfabetism funcțional
Datele statistice arată că 42% dintre copiii între 11 și 15 ani sunt analfabeți funcțional, adică pot citi un text, dar nu îl înțeleg. O statistică teribilă care ne confirmă uriașa problemă cu care ne confruntăm. Potrivit lui George Roman, cauzele pornesc încă de jos, mai exact de la lipsa educației timpurii.
„În mediul rural întâlnim cele mai multe familii cu educație precare. De aceea învățământul preșcolar este fundamental în integrarea reală în sistemul primar. Ei ajung în sistemul primar cu foarte multe carențe și probleme acestea continuă în învățământul gimnazial. Apoi noi constatăm cu mirare că 42% dintre copiii între 11 și 15 ani sunt analfabeți funcțional. Este barometrul care ne indică că noi nu asigurăm o continuitate a învățării copilului. Cu cât comunitatea din care provine copilul este mai dezavantajată social și economic, cu atât trebuie să investești mai mult. Trebuie să asiguri integrarea unui număr cât mai mare de copii în învățământul preșcolar. Doar această perioadă de timp poate asigura pregătirea copilului pentru sistemul școlar”, a explicat George Roman.
Studiile realizate, inclusiv în țara noastră, arată cât de importantă este educația timpurie pentru copii.
„Salvați Copiii derulează programe, iar rezultatele sunt extraordinare. Am creat primele de grupe de grădinițe estivale. Chiar în perioada aceea de două luni copiii reușesc să capere noțiuni importante și să aibă acces la noțiunile predate în ciclul primar. Aveam și un studiu făcut acum câțiva ani. Dacă înainte o comunitate de rromi din Mangalia, unde nu existat învățământul preșcolar, doar 20% dintre copii terminau opt clase, după ce am introdus acest program, abandonul școlar era de 5%. Grădinițele au făcut diferența. Educația timpurie este extrem de importantă”, a precizat directorul de programe „Salvați copiii”.
Fără bani nu există educație
Bugetul Ministerului Educației pentru acest an este de 29 miliarde lei, adică în jur de 2,2% din PIB. Mult prea puțin, chiar dacă este să ținem cont că administrarea unităților de învățământ a fost pasată către autoritățile locale, o măsură care nu face decât să crească și mai mult disparitățile între regiuni. Așadar, autoritățile sunt obligate să crească masiv investițiile în acest domeniu. Este nevoie de grădinițe noi, mai mulți educatori și, după cum bine precizează George Roman, de o masă caldă, o măsură ce poate ar încuraja familiile nevoiașe să își ducă copiii la grădiniță.
„Soluția este construirea de grădinițe. Acoperirea nevoii de educație preșcolare în toate comunele. Întâi ar trebui făcută o evaluare ca să știm unde sunt grădinițele, unde sunt copiii, dacă este nevoie de construirea unora noi, angajare de cadre didactice. În plus, este nevoie de asigurarea cheltuielilor auxiliare, cum ziceam despre transport. Ideal ar fi ca în învățământul preșcolar și în ciclul primar să existe o masă caldă, nu doar sănătoasă. Acum Ministerul Educației și-a limitat angajamentele la o masă sănătoasă, ceea ce poate însemna un sandviș. Este nevoie de investiții mult mai serioase pentru a vedea mai târziu efectele pozitive. Fără investiții în învățământul timpuriu și în ciclul primar, nu ai cum să obții rezultate. Este o axiomă pe care o știu toți”, a explicat George Roman.
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea