România intră luni în stare de urgență din cauza pandemiei de coronavirus
Starea de urgență va fi instituită de luni pe teritoriul României, în contextul răspândirii rapide a virusului Covid-19. Anunțul a fost făcut sâmbătă de președintele Klaus Iohannis.
„Astăzi, Guvernul a fost votat, învestit și a depus jurământul în condiții foarte speciale din cauza epidemiei. Felicitări noului Guvern. Le doresc mult succes. Apreciez în mod deosebit votul care s-a dat astăzi în Parlament. S-a transmis un mesaj de unitate. Sunt foarte bucuros să constat că majoritatea a înțeles importanța acestui moment și nevoia unei acțiuni unitare pentru România. Prima prioritate pentru noul Guvern este continuarea luptei împotriva epidemiei de coronavirus.
Acum, cu toate forțele, vom continua această luptă. Noul guvern și cu mine ne vom dedica toate energiile pentru a gestiona eficient această criză. Este foarte important ca măsurile care vor fi luate să fie luate la timp, în așa fel încât să prindă. Pentru a face posibilă această luptă, am decis să decretez stare de urgență la începutul săptămânii viitoare. Va face posibilă alocarea de noi resurse importante pentru gestionarea crizei.
Această stare de urgență va face posibilă alocarea de noi resurse importante pentru gestionarea crizei. În acest fel, Guvernul va avea posibilitatea să aloce mai mulți bani domeniului sănătății, mai mulți bani pentru medicamente, mai mulți bani pentru aparatura medicală absolut necesară.
Această situație va permite să se realizeze achiziții într-un timp foarte scurt, cu proceduri simplificate, punând astfel la dispoziția Guvernului toate instrumentele necesare pentru a gestiona în modul cel mai eficient criza generată de coronavirus„, a spus Klaus Iohannis, sâmbătă,
Ce prevede instituirea stării de urgență
Potrivit OUG 1/1999 „Starea de urgență reprezintă ansamblul de măsuri excepționale de natură politică, economică și de ordine publică aplicabile pe întreg teritoriul țării sau în unele unități administrativ-teritoriale care se instituie în următoarele situații:
a) existența unor pericole grave actuale sau iminente privind securitatea națională ori funcționarea democrației constituționale;
b) iminența producerii ori producerea unor calamități care fac necesară prevenirea, limitarea sau înlăturarea, după caz, a urmărilor unor dezastre”.
Cum se poate declara starea de urgență, potrivit Articolului 93 din Constituție
(1) Preşedintele României instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgenţă în întreaga ţară ori în unele unităţi administrativ-teritoriale şi solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia.
(2) Dacă Parlamentul nu se află în sesiune, el se convoacă de drept în cel mult 48 de ore de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgenţă şi funcţionează pe toată durata acestora.
Conform aceleiași ordonanțe de urgență, autoritățile civile și militare vor trebui să aplice următoarele măsuri excepționale:
– să limiteze sau să interzică circulaţia vehiculelor sau a persoanelor în anumite zone ori între anumite ore şi să elibereze, în cazuri justificate, permise de liberă circulaţie;
– să efectueze percheziţii oriunde şi oricând este nevoie;
– să efectueze razii;
– să exercite în mod exclusiv dreptul de a autoriza desfăşurarea adunărilor publice, a manifestaţiilor sau marşurilor
– să evacueze din zona supusă regimului stării de asediu sau de urgenţă persoanele a căror prezentă nu se justifică;
– să protejeze informaţiile cu caracter militar destinate a fi comunicate prin mass-media;
– să dispună închiderea temporară a unor staţii de distribuire a carburanţilor, a unor restaurante, cafenele, cluburi, cazinouri, sedii ale asociaţiilor şi ale altor localuri publice
– să suspende temporar apariţia sau difuzarea unor emisiuni ale posturilor de radio ori de televiziune
– să dispună raţionalizarea alimentelor şi a altor produse de strictă necesitate;
– să interzică circulaţia rutieră, feroviară, maritimă, fluvială şi aeriană pe diferite rute;
Pe durata stării de asediu și a stării de urgență sunt interzise:
a) limitarea dreptului la viață, cu excepția cazurilor când decesul este rezultatul unor acte licite de război;
b) tortura și pedepsele ori tratamentele inumane sau degradante;
c) condamnarea pentru infracțiuni neprevăzute ca atare, potrivit dreptului național sau internațional;
d) restrângerea accesului liber la justiție.
Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a adoptat, sâmbătă, o hotărâre pentru instituirea unor măsuri pentru evitarea răspândirii coronavirusului. Decizia a fost luată după ce România a depășit 100 de cazuri de îmbolnăvire, situație în care țara intră în Scenariul 3.
Prin hotărârea CNSSU au fost aprobate, recomandările „Grupului de analiză”, care vizează:
-relațiile personalului Companiei Naționale Poșta Română cu persoanele aflate în autoizolare;
-relațiile echipelor de intervenție (apa, canal, gaze, electricitate, internet/cablu, telefonie fixă) în interacțiunea cu persoanele aflate în autoizolare;
– relațiile reprezentanților autorităților publice (IPJ, IJJ, ITPF, ISUJ, DSP, MS) cu șoferii de camioane, cu masa totală mai mare de 3,5 tone, care intră în țară venind din zonele roșii și galbene;
-definirea termenului de “contact apropiat” al unui caz confirmat;
-aspecte privind planul de continuitate în instituțiile esențiale și infrastructurile critice
-restricționarea activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive și de divertisment, care presupun participarea a peste 50 de persoane, realizate în spații închise, inclusiv cele realizate în săli de tratament balnear, săli de fitness, saloane de SPA-uri, de cosmetica, săli de jocuri de noroc și cazinouri.
De asemenea, au fost aprobate următoarele:
-abilitarea Administrația Națională a Penitenciarelor, pentru inițierea unui proiect de act normativ de modificare a prevederilor Legii 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, care să fie pus în regim de urgență în dezbatere parlamentară.
-instituirea măsurii de izolare preventivă a personalului esențial pentru asigurarea funcționării Centralei Nuclear-Electrice CNE Cernavodă, în concordanță cu prevederile Planului de continuitate a activităților de bază în cazul unei epidemii/pandemii.
-membrii Guvernului și oficiali de rang înalt din instituțiile aparținând sistemului național de securitate și apărare, pot ieși din izolare, cu păstrarea distanței de minimum 5 m față de alte persoane care nu se află în izolare și cu obligativitatea portului măștii de protecție, exclusiv pentru exercitarea obligațiilor expres prevăzute de Constituție și strict pe durata exercitării acestor obligații.
Comentarii
… [Trackback]
[…] Here you will find 92807 additional Info to that Topic: mainnews.ro/romania-intra-luni-in-stare-de-urgenta-din-cauza-pandemiei-de-coronavirus/ […]
… [Trackback]
[…] Information to that Topic: mainnews.ro/romania-intra-luni-in-stare-de-urgenta-din-cauza-pandemiei-de-coronavirus/ […]
… [Trackback]
[…] Information to that Topic: mainnews.ro/romania-intra-luni-in-stare-de-urgenta-din-cauza-pandemiei-de-coronavirus/ […]
… [Trackback]
[…] Info on that Topic: mainnews.ro/romania-intra-luni-in-stare-de-urgenta-din-cauza-pandemiei-de-coronavirus/ […]