Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


România, în programul NATO „Supraveghere Persistentă din Spațiu la Nivel Aliat”

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 10 iulie 2024 Etichete: , ,

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a semnat marți un Memorandum de înțelegere privind Programul „Supraveghere Persistentă din Spațiu la Nivel Aliat” (APSS) în cadrul Summitului NATO de la Washington, împreună cu omologii săi din 16 țări aliate, a anunțat Ministerul Apărării într-un comunicat.

În contextul actual de securitate, caracterizat de provocări diverse și interconectate, tehnologiile spațiale sunt vitale pentru atingerea obiectivelor de apărare. Programul APSS va crea cadrul necesar pentru dezvoltările viitoare în domeniul spațial, beneficiind atât aliații, cât și Alianța, prin oferirea unei perspective comune asupra acestui nou domeniu operațional și asigurarea unui răspuns adecvat la noile amenințări, se menționează în comunicat. Memorandumul de înțelegere își propune să stabilească baza pentru gestionarea și implementarea Programului APSS, astfel încât să răspundă cerințelor și nevoilor NATO.

„Această iniţiativă subliniază angajamentul României pentru modernizarea şi consolidarea capacităţilor noastre naţionale şi colective. Prin alăturarea la Programul APSS, vom asigura o supraveghere continuă şi eficientă din spaţiu, vitală pentru răspunsurile rapide la noile ameninţări de securitate. România este interesată să participe la astfel de proiecte care promovează inovarea şi asigură accesul la tehnologii de vârf”, a declarat Angel Tîlvăr, citat în comunicat.

Programul APSS are ca obiectiv îmbunătățirea și accelerarea conștientizării situației operaționale și sprijinirea procesului decizional în cadrul NATO, prin creșterea accesului la date, servicii și capabilități spațiale. Lansată oficial în 2023, inițiativa „Supraveghere Persistentă a Alianței din Spațiu” vizează consolidarea capacităților NATO de a colecta și gestiona date spațiale într-un mod eficient și coordonat.

Potrivit Ministerului Apărării Naționale, această inițiativă inovatoare intenționează să revoluționeze modul în care NATO colectează, procesează și distribuie informații, integrând tehnologii avansate, precum inteligența artificială, pentru a menține avantajul tehnologic și a îmbunătăți viteza și eficiența procesului decizional.

foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW