Thursday, July 4, 2024
Jurnalism corect


România a scăpat de recesiune cu o creștere trimestrială ajustată de +0,5%

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 15 mai 2024 Etichete: , ,

România a reușit să evite intrarea în recesiune economică, înregistrând o creștere trimestrială ajustată de +0,5% în primul trimestru al acestui an. Comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, creșterea brută a PIB-ului a fost de doar +0,1%.

Potrivit datelor furnizate oficial de INSSE, economia țării a înregistrat la începutul acestui an o creștere modestă a PIB-ului, cu un avans brut de numai +0,1% în raport cu aceeași perioadă din 2023.

 

Pe de altă parte, pe seria ajustată, care neutralizează impactul zilelor nelucrătoare și, implicit, poate înregistra valori mai ridicate în cazul în care există mai multe zile lucrătoare, creșterea PIB-ului în termeni reali, ajustată pentru inflație, a fost de +0,5% comparativ cu ultimul trimestru din 2023 și de +1,8% față de primul trimestru din 2023.

 

Această ascensiune din primul trimestru al anului 2024 vine după o perioadă de declin a PIB-ului în ultimul trimestru al anului 2023. De regulă, două trimestre consecutive de scădere a PIB-ului semnifică o recesiune economică, dar România pare să fi izbăvit acest pericol.

INSSE a revizuit valorile PIB-ului din anul precedent, însă nu a oferit detalii cu privire la ajustările aduse creșterii anuale din 2023, care fusese comunicată anterior ca fiind de numai +2,1%.

foto: Pixabay

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW