Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


România a reușit să evacueze primii cetățeni afgani

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 27 august 2021

La aproape două săptămâni de când Afganistanul a căzut în mâinile talibanilor, statul român a reușit să evacueze primii cinci cetățeni afgani, un student cu bursă în România și doi jurnaliști împreună cu familia, a transmis, vineri, 27 august, Ministerul Afacerilor Externe. 

Potrivit MAE, cetățenii evacuați se află deja în siguranță în afara teritoriului afgan. Ei au beneficiat inclusiv documente care confirmă protecția statului român.

Cu toate că, încă de acum câteva luni, în mediile analitice au fost exprimate temeri serioase că, după retragerea SUA și a aliaților, talibanii vor reveni la putere în Afganistan, evacuarea cetăților occidentali și a colaboratorilor afgani, aflați în pericol de a-și pierde viața, a început dincolo de al doisprezecelea ceas.

Chiar și așa, au fost state care s-au descurcat mult mai bine. Pe lângă SUA care a reușit într-un timp record evacuarea a 104.000 de cetățeni afgani, Polonia a reușit să salveze aproape 1.000 de afgani.

Talibanii au preluat puterea în Afganistan

După ce statele occidentale au început evacuarea ultimelor trupe din Afganistan, talibanii au preluat puterea la Kabul, forțându-l pe Ashraf Ghani să demisioneze.

SUA și aliații din NATO i-au alungat de la putere în noiembrie 2001 pe talibani, după ce aceștia i-au oferit adăpost lui Osama bin Laden și altor teroriștii Al-Qaida implicați în atentatele de la 11 septembrie.

În perioada 1996 – 2001, când s-au aflat la putere în Afganistan, talibanii au impus interpretarea în sens foarte strict a legii islamice Șaria. Femeilor au obligate să poarte burka, le-a fost interzisă  educația și restricționat accesul la asistență medicală. În același timp, au fost impuse pedepse brutale, precum uciderea cu pietre(lapidarea), execuții publice și amputarea unui membru pentru cei acuzați de furt.

CITEȘTE ȘI: INTERVIU Scenariu sumbru pentru Occident. Expert în securitate internațională: Pericolul atacurilor teroriste cu siguranță va crește în următoarele luni

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *