PoliticStirile zilei

Liviu Dragnea îl contrazice pe Victor Ponta: „Bate câmpii ca de obicei. Belgradul era deja inundat”

Fostul lider al PSD, Liviu Dragnea, l-a acuzat pe Victor Ponta că a ordonat deschiderea barajului de la Porțile de Fier, fapt ce a provocat inundații în România, pentru a primi cetățenia sârbă, iar nu pentru salvarea capitalei Belgrad, oraș care la momentul respectiv ar fi fost deja inundat. 

„Înainte de orice, asta trebuie să remarc că Ponta e un mitoman. Suferă de mitomanie, el denaturează adevărul în avantajul lui. A plecat de la faptul că el a vrut să ascundă motivul real al faptului că are şi cetăţenia sârbă. El şi-a luat cetăţenia sârbă, iar dacă ieşea prost cu dosarele voia să meargă în Serbia, la fel ca şi prietenul lui, Sebi Ghiţă”, a declarat Liviu Dragnea, pentru stiripesurse.ro.

El a amintit că, în 2014, el era implicat în Comitetul pentru Prevenirea Dezastrelor, iar reprezentanţii de la Apele Române l-au informat că nivelul apelor era în creştere.

„Debitul de la Porţile de Fier este de natură să ne îngrijoreze, iar dacă va veni viitura atunci vor fi afectate multe sate dunărene”, a explicat Dragnea.

Dragnea susține că a mers la Porţile de Fier cu un elicopter al MAI, iar acolo ar fi făcut un plan prin care să dea timp autorităților locale pentru a interveni.

„Am decis un plan ca să să le dea timp celor de la Apele Române şi primarilor, oamenii, autorităţile să poată să spargă nişte baraje mai mici şi nişte poldere care să preia din impactul unei eventuale viituri”, susține fostul lider al Camerei Deputaților.

Dragnea: „Ponta bate câmpii”

Dragnea susține că intervenția lui Ponta ar fi fost oricum inutilă pentru că Belgradul se afla deja sub apel la acel moment.

„Nu am ştiut atunci că Ponta a făcut presiuni ca debitul de la Porţile de Fier să crească sau să dea drumul apelor fără să ţină cont de nimeni. Ponta bate câmpii ca de obicei şi, ca orice mitoman, la un moment dat minciunile ţi se sparg în faţă. La acel moment, Belgradul era deja inundat, erau deja mari probleme acolo, nu mai avea cu ce să ajute Victor Ponta Belgradul. El îmi delegase mie toate atribuţiile atunci pentru că mi-a zis că el nu se pricepe, nu înţelegea nimic. El a fost doar la episodul acela cu bărcuţa. Nu a dat Victor Ponta drumul la apă ca să salveze Belgradul, este exclus aşa ceva. Încă o dată o spun şi nu o spun cu răutate: Victor Ponta este bolnav, are această boală şi o ştiu de mult. La un moment dat oricăui mitoman îi bubuie în faţă”, a susţinut Liviu Dragnea.

Fostul lider PSD a subliniat că faptul că are cetăţenia sârbă era un plan de rezervă pentru Victor Ponta, în cazul unei eventuale condamnări în justiţie.

„Eu am urmărit ce a zis în acel podcast, el zicea: comparăm Belgradul cu nişte sate româneşti. Păi, domnule, dacă tu ai mentalitatea asta şi pentru tine nu contează românii, nu ai ce să cauţi la Cotroceni. Să-mi spuneţi mie dacă aţi mai văzut pe undeva în lumea asta ca vreun lider politic să spună că sunt mai importanţi vecinii decât proprii cetăţeni. Nu zic să n-avem relaţii de bună vecinătate, să ne ajutăm, dar pe primul loc sunt românii”, a declarat Liviu Dragnea.

România s-a confruntat în anul 2014 cu inundaţii grave, zeci de judeţe din ţară având de suferit în urma precipitaţiilor abundente, care au dus la creşterea debitelor râurilor şi pâraielor şi la alunecări de teren. Sute de oameni au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele, după ce apa le-a distrus parţial sau în totalitate, iar mii de forţe de ordine au acţionat în zonele afectate. Apa a luat cu ea şi vieţi omeneşti, mai multe persoane fiind neputincioase în faţa urgiei. Inundaţiile au produs pagube estimate la milioane de euro, nota Agerpres la vremea respectivă.

Primele inundaţii care au afectat mai multe judeţe ale ţării au fost înregistrate încă din luna martie 2014, cele mai afectate fiind Olt şi Dolj, peste 50 de persoane fiind evacuate, iar zeci de case şi curţi au fost inundate ca urmare a precipitaţiilor şi creşterilor de debite ale râurilor şi pâraielor din aceste zone.

În data de 4 martie 2014, drumul judeţean 641 Mischii – Caracal a fost inundat în zona comunei Pieleşti, sat Pârşani, zona de sub traversarea podului de cale ferată, de apele revărsate ale pârâului Teslui, motiv pentru care autorităţile au decis închiderea acestui drum şi devierea circulaţiei pe o rută ocolitoare situată aval 500 metri.

Două zile mai târziu, în data de 6 martie, pârâul Dorofei care traversează comuna Movileni din judeţul Olt a ieşit din matcă şi a inundat zece locuinţe şi aproximativ 100 de gospodării, potrivit primarului localităţii, Sorin Toma. Situaţia s-a înrăutăţit câteva ore mai târziu, când aproximativ 270 de gospodării din şase localităţi din judeţul Olt au fost afectate de inundaţii, în Movileni şi Şerbăneşti, apa intrând şi în 30 de case. Un număr de 30 de persoane ale căror gospodării sau locuinţe au fost inundate, au plecat din case la rude, de teama apelor revărsate ale pârâului Dorofei.

În 7 martie, digul râului Teslui din comuna doljeană Drăgoteşti a fost rupt de ape în mai multe locuri, iar zeci de gospodării şi locuinţe au fost inundate, iar în 8 martie, o casă din comuna Găvăneşti din judeţul Olt a fost avariată din cauza inundaţiilor produse de revărsarea pârâului Gemărtălui, cele opt persoane care locuiau acolo fiind evacuate de autorităţile locale şi cazate la un localnic.

Tot în luna martie, trei localităţi vâlcene au fost afectate în urma ploilor, înregistrându-se alunecări de teren, dar şi inundaţii în zeci de gospodării.

Articole Recomandate

Back to top button