Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Reuters: Comandanți iranieni și Hezbollah, implicați în atacurile Houthi din Yemen

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 20 ianuarie 2024 Etichete: , , , ,

Comandanți din Corpul Gardienilor Revoluției Islamice din Iran (IRGC) și din gruparea libaneză Hezbollah se află pe teren în Yemen, ajutând la dirijarea și supravegherea atacurilor Houthi asupra transportului maritim de la Marea Roșie, au declarat pentru Reuters patru surse regionale și două iraniene.

În urma războiului din Gaza declanșat de atacul Hamas asupra Israelului din octombrie, Iranul, un susținător al rebelilor Houthi, și-a intensificat sprijinul în materie de arme. Teheranul le-a furnizat houthiștilor drone avansate, rachete de croazieră anti-navă, rachete balistice cu lovituri de precizie și rachete cu rază medie de acțiune.

Acest ajutor a dus la faptul că, începând din noiembrie, Houthi au luat drept țintă nave comerciale în Marea Roșie, exprimându-și solidaritatea cu palestinienii. În plus, comandanții și consilierii IRGC din Iran oferă expertiză, date și sprijin în materie de informații pentru a identifica navele destinate Israelului ca potențiale ținte Houthi.

SUA condamnă ajutorul Iranului în atacurile din Yemen

Statele Unite au acuzat Iranul de implicare semnificativă în planificarea operațiunilor de transport maritim din Marea Roșie, afirmând că serviciile de informații iraniene sunt esențiale pentru ca Houthi să țintească navele.

Casa Albă a făcut referire la declarații anterioare privind sprijinul Iranului pentru Houthis. Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanaani, a negat în mod constant implicarea Teheranului în atacurile Houthi din Marea Roșie, în timp ce biroul de relații publice al IRGC nu a răspuns la solicitările de comentarii.

Purtătorul de cuvânt al Houthi, Mohammed Abdulsalam, neagă implicarea Iranului sau a Hezbollah în dirijarea atacurilor de la Marea Roșie. Houthiștii susțin că sprijină Hamas prin atacarea navelor legate de Israel. Aceste atacuri au un impact asupra transportului maritim global prin strâmtoarea Bab al-Mandab.

Conflictul din Gaza a declanșat, de asemenea, confruntări între Israel și militanții Hezbollah de-a lungul graniței libaneze, precum și atacuri ale unor grupări legate de Iran asupra unor ținte americane din Irak și Siria.

„Gărzile Revoluționare i-au ajutat pe Houthis cu pregătire militară (cu privire la arme avansate)”, a declarat pentru Reuters o sursă din Iran. „Un grup de luptători houthi a fost în Iran luna trecută și a fost antrenat într-o bază a IRGC din centrul Iranului pentru a se familiariza cu noua tehnologie și cu utilizarea rachetelor”.

Aceasta mai susține că ei au călătorit și în Yemen și au înființat un centru de comandă în capitala Sanaa pentru atacurile de la Marea Roșie, care este condus de comandantul senior al IRGC responsabil pentru Yemen.

Atacurile din Marea Roșie se încadrează în strategia Iranului de extindere și mobilizare a rețelei sale regionale de miliții armate pentru a-și exercita influența și a-și arăta capacitatea de a amenința securitatea maritimă în regiune și dincolo de ea, au declarat doi analiști, conform jurnaliștilor Reuters.

„Houthi nu acționează independent. Houthi, cu personalul, expertiza și capacitățile lor, nu sunt atât de avansați. Zeci de nave trec zilnic prin Bab al-Mandab, Houthis nu au mijloacele, resursele, cunoștințele sau informațiile din satelit pentru a găsi ținta specifică și a ataca”, a declarat Abdulaziz al-Sager, directorul think-tank-ului Gulf Research Center, care și-a bazat concluzia pe o analiză atentă a capacităților grupului, care are aproximativ 20.000 de luptători.

foto: X

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW