Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Republica Moldova reduce numărul diplomaților ruși în țară / Moscova amenință Chișinăul cu un răspuns UPDATE

By Ana Teșcan , in Republica Moldova Stirile zilei , at 26 iulie 2023 Etichete: , , ,

UPDATE Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) din Republica Moldova a emis un comunicat de presă pentru a informa că ambasadorul Federației Ruse a fost convocat la sediul MAEIE, unde i s-a adus la cunoștință decizia autorităților moldovenești privind echivalarea numărului personalului diplomatic, administrativ, tehnic și de serviciu al Federației Ruse, care desfășoară activități în R. Moldova, cu cel al Republicii Moldova în Federația Rusă.

Conform acestei decizii, reprezentarea fiecărui stat, în conformitate cu principiul de paritate, va consta în 10 funcții diplomatice și 15 poziții administrative, tehnice și de serviciu.

„Această decizie vine ca urmare a numeroaselor acțiuni neprietenoase față de Republica Moldova, care nu au legătură cu mandatul diplomatic, precum și tentativelor de destabilizare a situație interne din țara noastră”, se mai arată în comunicatul de presă al diplomației de la Chișinău.

Știrea inițială

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene din Republica Moldova, Nicu Popescu, a anunțat în ședința de Guvern de miercuri, 26 iulie, limitarea numărului de diplomați ruși în R. Moldova, notează Deschide.md

În opinia noastră, este foarte important ca serviciile diplomatice ale țării noastre, dar și a altor țări, să se concentreze pe dezvoltarea bunelor relații, or atunci când o bună parte din prezența diplomatică a altei țări este îndreptată spre eforturile de destabilizare a țării noastre și acțiuni care nu țin de modalitățile standard de acțiune ale unor servicii diplomatice, am ajuns, de comun acord cu instituțiile și decidenții politici, la necesitatea limitării numărului de diplomați acreditați din Federația Rusă în R. Moldova, astfel încât să se creeze o situație în care sunt mai puțini indivizi care acționează pentru a destabiliza situația din țara noastră. Reprezentanții Federației Ruse au fost informați despre acest lucru”, a declarat șeful diplomației de la Chișinău.

La acest moment, Federația Rusă dispune în ambasadă de 37 de diplomați acreditați și 34 de angajați tehnico-administrativi, conform informațiilor obținute de sursa menționată anterior. Pe lângă angajații acreditați în ambasada Federației Ruse mai există alți 8 diplomați ruși ce funcționează în cadrul Centrului Rus pentru Cultură și Știință (Rossotrudnicestvo). De asemenea, Federația Rusă mai dispune de încă 5 diplomați ce își desfășoară activitatea în cadrul Biroului de Migrație (Anticamera Secției Consulare a Ambasadei Federației Ruse).

Moscova, revoltată de îndrăzneala Chișinăului

Decizia Chișinăului a stârnit reacții la Moscova. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, a declarat că „acțiunile neprietenoase și nejustificate” ale autorităților de la Chișinău „nu vor rămâne fără răspuns”.

„Considerăm că sunt acțiuni neprietenoase și nejustificate care nu vor rămâne fără răspuns (…). Acesta este un alt pas spre distrugerea relațiilor bilaterale de către regimul de la Chișinău”, a declarat Zaharova în presa rusă, conform Ziarul de Gardă.

Totodată, purtătoarea de cuvânt a MAE de la Moscova a respins acuzațiile de spionaj venite în urma unei investigației ce vizează antenele de pe acoperișul ambasadei ruse de la Chișinău. Amintim că un post de televiziune din Republica Moldova a publicat luni, 24 iulie, o investigaţie jurnalistică privind existenţa unui sistem de recepţie pe acoperişul Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău. Totodată, au fost prezentate mai multe persoane care ar fi implicate în acţiuni de spionaj în Republica Moldova. Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Oleg Vasneţov, a fost convocat la sediul MAEIE.

Decizie similară adoptată de România

La începutul lunii iunie, România redus personalul diplomatic şi tehnico-administrativ al Federaţiei Ruse în țara noastră prin limitarea numărului acestuia la un nivel apropiat de cel al reprezentării românești la Moscova, decizia fiindu-i comunicată ambasadorului rus, Valeri Kuzmin, de către Ministerul Afacerilor Externe.

În luna februarie, autoritățile de la București, au suspendat activitatea Centrului Rus de Cultură și Știință, după ce această instituție s-a implicat în activități de propagandă.

Foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW