Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Republica Moldova: Partidul Șor, implicat în acțiunile de destabilizare a guvernării, scos în afara legii de Curtea Constituțională

By Vîrban Robert , in Politic Republica Moldova Stirile zilei , at 19 iunie 2023 Etichete: ,

Partidul Șor, înființat de oligarhul fugar Ilan Șor și care s-a implicat activ în acțiunile de destabilizare a guvernării de la Chișinău, a fost interzis în Republica Moldova, conform unei hotărâri pronunțate luni, 19 iunie, de Curtea Constituțională, care a admis o sesizare a executivului în acest sens, relatează NewsMaker. Decizia este definitivă.

Potrivit hotărârii, Ministerul Justiţiei va desemna o comisie de lichidare a Partidului Şor, care va întreprinde toate măsurile necesare pentru lichidarea şi radierea formaţiunii politice.

De asemenea, reprezentanţii şi membrii Partidului Şor care exercită mandate reprezentative, inclusiv cei cinci deputați din fracțiunea parlamentară, vor continua să şi le exercite ca reprezentanţi independenţi, fără dreptul de a se afilia altor fracţiuni.

Maia Sandu: Un partid politic creat din corupție și pentru corupție este un pericol pentru sistemul constituțional

Președintele Maia Sandu a salutat decizia judecătorilor.

„Un partid politic creat din corupție și pentru corupție este un pericol pentru sistemul constituțional și securitatea statului. Urmează ca instituțiile statului să analizeze considerentele deciziei CC și să întreprindă pașii următori în vederea respectării și implementării efective a acestei decizii”, a declarat Maia Sandu.

În noiembrie 2022, reprezentanții Executivului au depus la CC o sesizare pentru verificarea constituționalității Partidului Șor. Conform demersului „prin toate activitățile de până acum, Partidul Șor a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și pune în pericol suveranitatea și independența Republicii Moldova”.

Sancțiuni din partea SUA și UE

Ilan Șor a fost condamnat definitiv pe 13 aprilie de Curtea de Apel Chișinău la 15 ani de închisoare, fiind găsit vinovat în dosarul privind jafului din sistemul bancar, relatează ZDG.md. Potrivit deciziei, el ar trebui să restituie 5,2 miliarde de lei moldovenești (260 milioane euro).

Beneficiind de sprijinul lui Plahotniuc, Șor a înființat un partid politic care îi poartă numele. Dacă la debutul pe scena politică s-a profilat drept una populistă și pro-oligarhică, făcând astfel indirect jocurile Federației Ruse, acum Partidul Șor a devenit un veritabil instrument de influență al Kremlinului.

Acest lucru a fost confirmat chiar de Trezoreria SUA, care a plasat formațiunea pe lista de sancțiuni. Potrivit informațiilor publicate de instituția americană, începând cu iunie 2022, Șor a primit sprijin din partea Federației Ruse în timp ce Partidul Șor s-a coordonat cu reprezentanții altor oligarhi pentru a crea instabilitate politică în Republica Moldova.

În iunie 2022, arată sursa citată, Șor a cooperat cu entități din Moscova pentru a compromite candidatura Republicii Moldova la Uniunea Europeană în timp ce votul pentru acordarea statutului de candidat era în curs de desfășurare.

La sfârșitul lunii trecute, Ilan Șor și deputata Marina Tauber, principală organizatoare a acțiunilor de stradă, au fost sancționați și de Uniunea Europeană.

Sursa foto: Inquam Photos

Comentarii