Wednesday, July 3, 2024
Jurnalism corect


Reprezentant PRO AGRO: Taxarea vamală a cerealelor ucrainene ar fi o soluție, cel puțin concurențială. Cum ar putea fi ajutați fermierii români


Reprezentanții Federației Naționale a Producătorilor din Agricultură(PRO AGRO) susțin că nu se opun ajutorului acordat Ucrainei, prin tranzitarea cerealelor, însă, produsele nu trebuie comercializate, procesate pe teritoriul României. În ceea ce privește taxarea vamală a produselor ucrainene de către statul nostru, Cristian Gavrilă, reprezentantul PRO AGRO, a precizat pentru Main News, că ar fi o soluție, mai ales din punct de vedere concurențial.

Fermierii nu se opun sprijinul Ucrainei. Fermierii au cerut ca aceste cereale ucrainene să  nu mai fie descărcate și procesate pe teritoriul nostru, în dauna fermierilor noștri. Acestea ar fi trebuit să tranziteze România”, a precizat oficialul PRO AGRO, Cristian Gavrilă, pentru Mainews.

Ministrul ucrainean al Agriculturii va purta negocieri, miercuri, 19 aprilie, cu oficialii români pentru importurile de produse agricole. Reprezentanții Kievului  încearcă să obţină redeschiderea tranzitului de produse alimentare şi cereale prin Polonia ca un „prim pas”, după ce acest stat a decis să interzică importurile de cereale din Ucraina.

Cum ar putea interveni statul român în „criza cerealelor” din Ucraina

Comisia Europeană a menționat că este inacceptabilă sistarea tranzitului de produse ucrainene, însă, fermierii din statele vecine Ucrainei cu noi proteste, dacă nu se va găsi o cale legală prin care produsele din Ucraina să nu mai fie  vândute „sub prețul pieței”.

Reprezentanții PRO AGRO susțin că este absolut necesară intervenţia statului român pentru a  interzice desfacerea şi procesarea cerealelor din Ucraina pe piaţa românească aşa cum s-a acceptat iniţial, „la vremea respectivă fermierii fiind asiguraţi că acest tranzit nu le va afecta interesele legitime”.  Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat. marți, 18 aprilie, că transporturile de cereale din Ucraina trebuie monitorizate, întrucât dacă se ajunge la un milion de tone care tranzitează România, „automat, intră taxarea vamală”.

Uniunea Europeană a suspendat în mai 2022, pentru un an, taxele vamale pentru toate produsele importate din Ucraina, pentru a o ajuta să se redreseze financiar în urma războiului declanșat de Rusia.

CITEȘTE ȘI:  Fermierii au blocat Autostrada A1. Protestează împotriva măsurilor impuse de UE

Sursă foto: Președinția Ucrainei 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW