Justitie

Instanţa supremă a sesizat CCR în chestiunea retragerilor apelurilor din dosarele cu magistraţi

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a admis cererea DNA formulată în dosarul retrocedărilor de păduri din Bacău şi a sesizat Curtea Constituţională privind neconstituţionalitatea unui articol din statutul magistraţilor care dă dreptul Secţiei Speciale de a retrage apelurile în dosarele în care sunt trimişi în judecată magistraţi.

„Admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 88 ind.8 alin.1 lit. d) din Legea nr. 304/2004, formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie –Secţia Judiciară. Dispune sesizarea Curţii Constituţionale a României cu excepţia de neconstituţionalitate invocată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie –Secţia Judiciară”, se arată în minuta instanţei din 12 iunie a completului de 5 judecători care analizează dosarul retrocedărilor de păduri din Bacău.

Articolul invocat spune că una dintre atribuţiile Secţiei Speciale este „exercitarea și retragerea căilor de atac în cauzele de competența Secției, inclusiv în cauzele aflate pe rolul instanțelor sau soluționate definitiv anterior operaționalizării acesteia”.
Urmează ca CCR să stabilească un termen de judecată şi să ia în discuţie această sesizare.

Gheorghe Stan a retras apelul

La acelaşi termen de judecată, instanţa a luat act de retragerea apelului DNA, măsură luată de şeful Secţiei de investigare a infracţiunilor din justitie, Gheorghe Stan, numit din 15 iunie ca judecător la CCR, la propunerea PSD.

Atunci, procurorul general interimar al Romaniei, Bogdan Licu, a trimis o adresă în care cerea menţinerea apelului declarat de DNA şi retragerea apelului sefului SIIJ, solicitare respinsă de completul de 5 judecători.

În ianuarie 2015, fostul deputat Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, fostul deputat Ioan Adam, fostul senator Tudor Chiuariu şi alte 13 persoane au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie, în dosarul retrocedării ilegale a peste 43.000 de hectare de pădure din judeţul Bacău.

În acest dosar au fost judecaţi şi Gheorghe Paltin-Sturdza, beneficiarul pădurilor din judeţul Bacău, judecătorul Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna, fostul şef al Romsilva Adam Crăciunescu, judecătoarea Anca Roxana Adam de la Tribunalul Braşov, soţia lui Ioan Adam, Dan Costin Bengescu, Iosif Kadas, Sorin Ion Iacob, Janica Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Matasel, Rodica Gabriela Zaharia şi Iulian Durlan.
În 9 mai 2018, fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc a fost condamnat de ICCJ la doi ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă în dosarul retrocedărilor de păduri din Bacău. În acelaşi dosar, fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu, acuzat de consituirea unui grup infracţional orgaizat şi de spălarea banilor, a fost achitat.

Articole Recomandate

Back to top button