Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Record de temperatură: 22 iulie, cea mai călduroasă zi înregistrată vreodată

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 24 iulie 2024 Etichete: , ,

Luni, 22 iulie, a fost marcată drept cea mai călduroasă zi din istorie, conform datelor preliminare furnizate de agenția de monitorizare a Uniunii Europene. Această zi a depășit ușor recordul anterior stabilit pe 21 iulie, care fusese recunoscută drept cea mai caldă zi înregistrată vreodată, potrivit Reuters.

Temperatura medie globală a aerului la suprafață a atins 17,15 grade Celsius, cu 0,06 grade peste recordul de duminică, conform Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice, care monitorizează aceste date din 1940.

Anterior, recordul fusese stabilit pe parcursul a patru zile consecutive la începutul lunii iulie 2023. Înainte de aceasta, cea mai caldă zi fusese înregistrată în august 2016.

„Lunea care a trecut s-ar putea să fi stabilit un nou record global pentru cea mai caldă temperatură medie globală absolută din toate timpurile – prin asta înţeleg să ne întoarcem cu zeci de mii de ani în urmă”, a declarat climatologul Karsten Haustein de la Universitatea Leipzig din Germania.

În ultimele zile, orașe din Japonia, Indonezia și China au înregistrat temperaturi record. De asemenea, țările din Golf au fost afectate de indicii de căldură, care iau în considerare umiditatea, ce au depășit 60 de grade Celsius. În același timp, în anumite zone ale Europei, temperaturile au trecut de 45 de grade Celsius.

Specialiștii atribuie aceste recorduri schimbărilor climatice cauzate de arderea combustibililor fosili. Totuși, spre deosebire de anul trecut, când schimbările climatice s-au combinat cu fenomenul El Nino pentru a stabili un nou record zilnic, luna iulie a acestui an nu beneficiază de acest efect. Haustein consideră „remarcabil” că acest record a fost depășit în perioada actuală, când clima globală se află într-o stare neutră, fără influența El Nino.

foto: pixabay

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW